Pages

Monday, January 31, 2011

Aku Kene Saman?! OMG!!

hoyeah!!! Aku dah selamat sampai rumah hari ni.. weeehoooo!!!

Masuk je rumah, aku melihat bapak aku tidak memasak nasik. Adoi.. tu la pasal. Balik tak berkabor. Nak suprise konon.. hahaha... Pastu bapak aku cakap "abah dah makan tadi, kamu pegi masak le nasik, goreng ikan tu ha". Aku yang baru saje bontot mencecah kerusi cakap, "haa, kejap lagi le..". Ye la, baru sampai kot, bagi le aku rehat2 jap dulu.. Huhuhu... Pastu bapak aku cakap "bio le abah masakkan nasiknye"... And bapak aku jugak yang gorengkan ikan... huhuhuhu... sweet kaaaaaannnn bapak i... ngahahahaha...


ok2... mari kite teruskan agenda pasal saman menyaman ni... Al-kisahnye, setelah aku duduk2, bapak aku pun bagi la surat2 yg aku terima sepanjang peniggalan aku.. Aku suke dapat surat!!! Rase macam dewasa gileeee dapat surat... Nak2 lagi dapat bil kan. Lagi la rase dewasa. Macam kadang2 cakap "weh, aku nak gi post office sat, nak gi bayar bil", waahahahaha... matang gile terasa!


Ok, berbalik kepada surat, sampul surat tu tulis "Aziz Derashid Rosdin & Co. Peguambela dan Peguamcara".. Oh, apehal anak cik rosdin ni bagi surat kat aku? Nak offer aku jadi peguam ke pulak? Tanpa berlengah2 lagi aku pun bukak le cepat2... Tajuk surat rasmi itu adelah "Notis Tertunggak Celcom Mobile Sdn Bhd" Dan antara isi surat tersebut, berbunyi begini...

"Sila ambil perhatian sekiranya tuan/puan masih gagal, cuai dan/ atau enggan untuk membayar jumlah RM129.00 kepada anakguam kami atau kepada kami sebagai peguam mereka di dalam tempoh EMPAT BELAS (14) Hari dari tarikh notis ini, kami telah diarahkan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap tuan/puan tanpa sebarang rujukan kepada tuan/puan dan segala kos dan perbelanjaan guaman anakguam kami yang berkaitan di dalam menuntut jumlah ter sebut akan ditanggung oleh tuan/puan."

Huiiiiyyooo... Aku dapat surat amaran siott.. Dari peguam plak tuh... hahahahaha... Ok, aku terasa sangat dewasa sekarang. Cuba imagine aku turun naik mahkamah... wahahahaha... Dewasa sungguh!!!

Adoi la celcom ni pun... Lek la... nanti aku bayar la. Tu pun nak pakai peguam2 bagai ke. Aku tengah xde duit ni..Camano nak buek ni jang? *sambil tepuk2 dahi... (part ni memang aku rase macam dewasa sungguh, pikir nak cari duit bayar hutang, bil, pe sume).

Sape ade kenal mane2 ahlong yang tak brutal, sile rekomen kat aku.. Siryes neh!!

Sunday, January 30, 2011

Terlekat!


huwaaaarrrgghh... nak balikkkk *rintih hatiku pilu

Patutnye sabtu lagi aku dah balik. Tapi sebab memikirkan nak basuh baju yang dah 2 tempayan baldi tersimpan, aku cadang nak balik ahad je... Tapi, tup2 hari sabtu bleh plak aku tertidur sampai 4.30 petang.. meroyan kejap aku time bangun tu.. huhu.. memang qada' tidur habes. Nak basuh baju pun, mesin basuh sume diorg dah off suis. Demmm.... Tak nyempat2 nak off pun.. hangin betul gua. Kalau taw, jumaat malam lagi aku dah cabutt...

Dan di hari ahad ini, dah bangun pagi2, ujan le pulokk... adoyai.... ate, cemane teman nak balik ni weiiiii... xkan nak postpone lagi sehari kot... huwarrrrggghhhh.....

Monday, January 24, 2011

Untuk Nesh Henry


Kehadapan nesh,
Aku taw hg suke google name sendiri, oleh itu aku akan cube type name hang sebanyak mungkin dan juga mempelbagaikan ejaan name hang supaya bile hang google nanti, enjin carian google akan membawa hang ke sini.


Nashriq Alif,
Err.. actually aku tak taw ape yang patut aku tulis, tapi sebab hang dok asyik nak menumpang populariti blog aku, baiklah, aku akan tulis jugak ape yang aku tahu pasal hang. Antara bende yang aku paling ingat pasal hang mase kat matrik dulu, mase nak dekat merdeka. Yang each studio kene paint banner monochrome tu. Ingat tak? Mase tu hg duduk atas meja sambil mengecat. Pastu kitorang budak2 pompuan perasan hang lupe zip seluar. Sumpah lawak gile!! Pastu ktrg bagitau kat Ammar suruh cakap kat hang. Pastu kitorang keluar dari studio untuk gelak dan mase tu ammar bagi tau hang. Lepas kitorang masuk balik, hang cakap "aku pakai boxer la weh!". Serius lawak. Aku balik bilik, aku cerita kat roomates aku semua. Sorry.


Nesh Padalecki,
Ingat tak mase kite camping kat pangkor dulu, mase malam first, kite buat unggun api. Tapi sebab xde minyak, api tanak nyala. Ingat tak? Lepas tu sape tah cakap, "sape muke berminyak, cepat bagi minyak". Lepas tu hang cakap, "haa... hajar ni ha.. pagi petang muke berminyak!"... Demm you!! aku ingat ayat tu sampai sekarang!! Hassam hang nesh.... Berminyak lagi tak muke aku sekarang? huhuhu...


Nash,
Hang tanye kenapa aku takut kat hang. Errr... Sebab aku rase hang memang menakutkan walaupun pada hakikatnye muka aku lagi garang daripada hang. Salah satunya sebab hang punya emo2 tu lah. Ingat tak mase kat pangkor dulu, yang each of kite dapat satu badge yang ade tittle. Hang dapat "Mat Emo". Sebenarnye, tittle tu aku yang buat. Tapi lepas semua badge tu dah siap, aku cam cuak gileeee!! Aku takut hang jadi lagi emo lepas dapat badge tittle tu. Tapi lepas bagi, aku tengok hang macam suke, jadi, aku pun lega gileeeee!!! Seb baik brader kat CM tu buat hg punya cantik2. Hahaha....


Neshrique,
Ingat lagi tak mase 1st year sem 1 ke sem 2 tah.. hang pernah marah aku yang sebab aku terngumpat fashion rambut hang dengan ilham tu. Lepas tu aku try mintak maaf, tapi hang tak layan... Aku sedih gile kot mase tu. Terus tak lalu makan nasik (ok tipu). Aku siap suruh hafiz zainal slow talk dengan hang sebab aku cuak sangat.. huhuhu... Lepas tu aku selalu berdoa supaya bile ade grouping studio ke, BCM ke, ape ke, aku xdapat group dgn hang. Alhamdulillah, doa aku makbul. Doa org teraniaya ni makbul. Nampak sgt aku tak bersalah.. huhu... Aku tak pernah segroup dengan hang mase sem tu. Aku rase tu adelah sebab utama aku takut kat hang sampai hari ni kot. Kalau hang still ade sikit2 marah dengan aku lagi pasal kejadian tu, sorry gile wehhhh.... Serius sorry!!!

Eric,
Errr... Aku juga nak mengucapkan tahniah kepada hang atas kejayaan hang dalam bidang menari2 yang hang minat tu. Seingat aku, first time mase kite buat scary zeroes tu. Hahaha... Ingat lagi mase kite meeting nak buat ape utk AGD, hang banyak gileee bagi idea. Mase tu aku tak menyumbang pape, aku hanya mendengar sambil bermain solitaire kat laptop nabiha. Sorryy!!! Hang hebat gile.. Aku salute hang..


Akhir kata, semoga hang berjaya dalam ape yang hang lakukan. Kalau ade ape2 yang aku buat sepanjang aku kenal hang dari matrik sampai sekarang, mintak maaf weh. Semoga kite dapat grad same2 tahun ni. Nanti bile dah tua, jangan lupekan aku weh... Nanti selisih kat London ke, Melbourne ke, New York ke, Jasin ke, jangan tak tegur plak. Semoga hang bace jugak entri ni. Len kali suruh bobolu farhana ramli pulak tulis pasal hang.


p/s: kalau hg tak suke ape aku tulis ni jgan marah weh... *cuak

Friday, January 21, 2011

Melawan Fitrah dan Konflik Identiti Diri

Dulu mase kecik-kecik dalam darjah 4 ke 5 gitu, aku teringin nak jadi lelaki. Sebab aku rase jadi lelaki ni best. Aku rase feeling menjadi seorang bapa lebih best dan macho dari feeling menjadi seorang ibu. Oleh yang demikian, aku tak layan nak pakai skirt2 bagai ni. Aku dulu suke pakai sluar slack yang jenis kain keras sket tu. Bukan kain lembut yang org pakai pegi pejabat tu. Ape ke gile nak men beskal dress-up macam nak gi ofis? Mak aku banyak kali la rekemen aku beli seluar slack pompuan. Tapi aku tak layan. Tak kene style beb! Pergi ngaji pun pakai baju kurung, tapi baju je. Kain xpakai. Pakai seluar. Nak tunjuk ganas sket. Ganas2 pun, ngaji tu wajib beb! Kadang2 keluar pakai kemeja. Beli kemeja style lelaki. Jam tangan pun nak yg besar2 gedabak. Kecik2 comey gambar mickey mouse mane layan.
Mase ni kuasa veto membeli baju terletak ditangan mak, terpakse aku untuk memakai skirt

Pastu bile dah besar sikit, dah wajib pakai tudung. Camane nak jadi tomboy kalau kene pakai tudung? Dah pakai kemeja smart2, pastu siap gel2 rambut, pastu kene pakai tudung plak... Adoi.. Mane masuk gaye. Lelaki, lelaki jugak. Tapi tudung tu wajib. Adesss... Memang tak masuk. Die punya feeling same macam bile tengok ketua mafia, ganas gile, muke parut2, body ketul2 tapi pakai getah ikat rambut kaler pink. Ataupun macam rambo yang pakai senapang m16 ke ape tah, tapi lekat sticker hello kitty kat rifle die tu.. haa...cam gitu le...
Ok, dah masuk fasa ganazzz...

Make, lama-kelamaan, aku pun terpakse la akur dengan fitrah diri sendiri.. Dah pompuan tu, sile buat care pompuan. Maka, membesarlah aku menjadi gadis yang mengikut norma-norma kehidupan seorang perempuan melayu timur yang tulen.. Jadilah aku pompuan yang sefeminin seperti sekarang......
Dah femini balik.. awwwww

Saturday, January 15, 2011

Kisah di Air Terjun Alang Sedayu

Pada hari ini, yakni hari sabtu, aku telah bangun dengan semangat berkobar-kobar untuk ke studio untuk menyiapkan segala assignment. Setelah mengemas2 katil, tiba-tiba, telefon bimbitku berbunyi. Aku mencapai dan membaca sms dari Has. "wei, kitorang rase cam nak pergi mandi sungai lepas zohor, kalau jadi nak ikut tak?" Hoyehhh!!! Semangat ke studio semakin lame semakin terpadam... Dan setelah berbalas beberapa SMS, maka kitorang pun on lah nak pegi...

Dalam perjalanan sempat singgah membeli laksa 2 bungkus, goreng pisang 3ringgit, cucur udang singgit lima posen, milo ais 2 bungkus dan jugak satay ikan 2 plastik.. ceh.. macam ramai sgt je. Padahal 4 org je pun.

Sesampainye kami disana, kami mencari port yg sesuai. Setelah membentang surat khabar, kami pun mula makan. Ces... makan je tahunye... Setelah makan ala kadar, lapik perut kononnye, kami pun mula masuk air.

atin dan kuah cucurnya

has dan aku, bersama laksa

nana dan satay ikannya

Orang dah masuk air, has masih dengan laksanye.

Dalam pada kami asyik mandi-manda, tiba-tiba, kami didatangi seketul makhluk yang datang mencuri makanan2 kami..

Makhluk itu cuba makan sebanyak mungkin sebelum kehadirannya di situ disedari

Kami yang menyedari akan hal itu, telah dengan segera menangkap makhluk tersebut dan mula memberinya pengajaran.

nana: nanti kau, nanti!!
atin: OMG!!!

"Berani curi makan ye?!! Rasekan gonyohan kami!!!!

"haa.. cakar blakang die... biar die rase.. biase die tu!!"


haa.. rendam die!!!

nana: nah!! rasekan penampar aku!!
atin: aiyaaaa....

nana: lain kali nak curi lagi ke tak?
has: atin, cepat jawab, nana nak tumbuk hang tu.
atin: ee... tak.. tobatttt...

ok... mari berdamai...

sebagai hukuman, sile buat aksi badak sumbu kalimanjaro!

"err... gua tak masuk campur beb!!"

atin mengajarkan teknik "bermeditasi di air menderu" sambil diperhatikan has dan nana dengan penuh fokus.



sekian saje kisah separa benar saya kali ini... babai...

Tuesday, January 11, 2011

21 tahun 1 bulan 12 hari

oh haii... Sebab pc dah tinggal dekat studio, makanya akan makin tidak berkesempatanlah nak mengupdate blog ini.. weeehuuu... Maka sebab itulah setelah 1 bulan 12 hari ulang tahun kelahiran baru sempat nak tulis.. padahal nak tunggu org bagi hadiah sebenarnye.. hehe...

Ok2.. mari kite teruskan dengan rencana sebenar.. meh nak tunjuk bende2 yg saye dapat.. hehe...



pada hari jadi berlangsung, sedang berada dirumah kakak sebagai baby sitter, makanya kek hari jadi pun ala2 budak2 gituww.. oleh kerana hadirin yg eksaited adalah kanak-kanak semuanya..


Hadiah pertama di beli oleh diri sendiri di jaya jusco. Kali pertama membelek, tak beli. Oleh sebab itu bile balik asik teringat ingat terkenang kenang terbayang bayang dan kemudian datang balik untuk membeli.. heheh..


Pada suatu pagi setelah balik dari bermain badminton di depan blok, tiba-tiba mendapati diatas meja telah tersedia objek diatas lantas terus memesej nadia nasir "sooo sweeeettt, thanx :)".


Ini pula adalah bekas pensil dari hasdinaera tetapi dipilih diri sendiri di Central Market. Lalu dipaksa oleh has untuk diletak di meja studio disamping PC.

Dan yang terakhir tapi tidak terkurang (last but not least) adelah dari nik nadia izyan.. Sebuah buku yg bertajuk Ibunda Hajar.. hehe.. cam name I pulak.. :)

Hehh.. itu saje yg saye dapat tahun ini.. Ye la.. I kan tak popular.. mane nak dapat banyak2.. hu~~

Tuesday, January 4, 2011

Aku dan Zaman Persekolahan


Hari ni (semalam) budak2 sekolah dah stat sekolah.. Mesti sekolah2 kat seluruh negara havoc gile dgn kerenah anak2 dan mak bapak... Aku tak berapa ingat sangat first day sekolah aku macam mane. Aku ade nangis ke tak ha? Aku rase tak kot.. huhu...

Mase darjah satu, aku teramat sangat la tak suke pergi sekolahnye. Dah la sekolah sesi petang. Suasana sekolah petang tu sangat la mengingatkan aku kepada rumah.. Boleh dikatekan setiap hari aku homesick mase kat sekolah. Aku ingat lagi dulu tiap2 hari cikgu akan panggil name untuk attendance. Bile name kene panggil, kene angkat tangan tinggi2 lepas tu cakap "saya" kuat2. Satu hari tu aku lupe nak practice cakap "saya" dalam hati so bile cikgu panggil name aku tak boleh nak sebut perkataan "saya". Lepas tu cikgu pakse jugak aku sebut sampai aku menangis. Dah la dah menangis, cikgu datang kat meja, then paksa jugak aku cakap... Sekarang ni bile ingat2 balik, aku rase cikgu tu macam kejam gile terhadap budak darjah satu yg lemah macam aku.. apela cikgu tu...

Rumah aku dengan sekolah tak jauh mane. Oleh sebab itu, mase darjah satu aku selalu lari balik rumah. Banyak kali gak la.. Yang paling aku ingat ade satu hari tu, rehat diawalkan. Tapi mak bapak tak diberitahu. Memang dah jadi kebiasaan bapak aku datang bawak nasik time rehat, makan bawah pokok. So, bile rehat awal, aku tengok bapak aku xde, pintu pagar sekolah tak kunci, aku pun lari balik rumah. Sampai pintu rumah, mak aku tengah cedok nasik goreng masuk tupperware kaler merah. Mak aku pun terkejut la melihat aku. Pastu last2 mak aku tunggang balik nasik tu masuk dalam pinggan, makan kat rumah je terus. Lepas makan bapak aku hanta balik sekolah.

Aku pergi sekolah hari2 bapak aku hanta naik basikal tua sampai setangah tahun darjah 4. Mase darjah satu, kakak aku darjah 3 sekolah petang jugak. Kakak aku duduk belakang, aku duduk kat palang tengah kat depan tu. Setengah darjah 4, aku dah ade basikal sendiri, pegi sekolah sendiri. Mase darjah satu ke darjah 2, aku memang kene bapak aku jugak hantarkan. Tak boleh orang lain. Ade satu hari tu. Hari jumaat. Bapak aku suruh abang aku hantar naik beskal jugak. Aku tanak. Bapak aku bagi rasuah. "Kalau Pendi (abg aku) hantar, nanti die belikan aiskrim". Lepas tu aku pun setuju. Sampai sekolah, pendi pun beli aiskrim. Lepas die bagi aiskrim, die pun balik. Aku pun makan la asikrim sampai habis. Lepas aiskrim habis, aku lari balik rumah. Lepas tu bapak aku jugak kene hantar aku balik semula.


Mase aku darjah satu, kakak aku darjah 3. Kelas aku tepi kolam, kelas kakak aku sebelah bilik guru. Ade sorg cikgu english ni baik gile. Tapi die sempat ajar aku sekejap sebab die kene transfer sekolah lain. Lepas tu, ade cikgu english baru masuk nak introduced kan diri. Cikgu Faridah. Garang gile dengan mate jegil. Aku memang takut gile2. Pastu, hari jumaat. Ade sabjek english. Aku takut yang amat. Pastu aku pegi nangis depan kelas kakak aku. Mase tu cikgu2 tengah mesyuarat kat bilik guru. Sebab aku nangis kat depan tu, ade pengawas datang tanye. Lepas tu ramai gile budak kerumun aku. Cikgu pun datang. Cikgu tanye kenape nangis. Aku jawab "takut teacher". Isnin depan, cikgu lain ajar english kelas aku.

Ade satu hari, aku lupe bawak buku, aku pergi bilik guru. Jumpe cikgu Hendon. Aku mintak cikgu hendon nak balik rumah ambik buku. Cikgu tak bagi. Die bawak aku pergi public phone. Telepon bapak aku suruh hantar buku kat sekolah. Cikgu dailkan number, aku cakap.

Darjah 3 pulak, dah xde dah masalah nak lari2 balik rumah ni. Kelas matematik, tiap2 hari awal kelas, cikgu Lo akan test congak sifir. Die bace 10 soalan, murid2 tulis jawapan dalam buku. Lepas tu tukar buku dgn kawan sebelah, cikgu bagi jawapan, tanda sendiri. Aku ni dah lah teramatnye bengap sifir. Memang tiap2 hari dapat kosong. Paling2 tinggi pun 2 3 markah je lah.. Tu pun sebab nasib baik je teka betul. Biasanya, lepas dah dapat buku masing2, semua berdiri. Lepas tu cikgu cakap "sape dapat 10, duduk". Lepas tu diikuti dengan 9, 8 dan seterusnya. Dan biasanya aku la yang paling last dapat duduk. Bile time rehat, budak2 yang dapat markah sikit kene naik bilik guru, duduk bawah meja cikgu Lo, sambil menghafal sifir.

Darjah 5, ade sorang budak feveret cikgu matematik sebab jawapan die selalu banyak betul. Selalu kalau nak semak jawapan, cikgu akan refer buku budak ni la. Siti Fatimah name die. Satu hari aku nampak siti fatimah tiru jawapan yg dekat answer sheet. Ceh.. Patut la betul semua. Satu hari, aku malas nak buat homework matematik. Kene jawab 40 soalan tambah tolak. Bulat-bulat aje. Aku malas nak kire. Kalau tiru answer sheet, dose. Aku tak berani. Aku pun main bulat sesuka hati. Bile cikgu faridah cek, banyak sangat salah, die tahu yang aku main bantai je. Die campak buku aku keluar tingkap, dan dan kat luar ade air bertakung, mase makcik cleaner sapu koridor, die tolong ambik buku aku jemur kat tingkap. Sedih betul.

Darjah 6 dah rase best sikit.

Kesimpulannye, zaman sekolah rendah aku ade banyak pengalaman pahit. Aku tak suke sekolahh!!!

Monday, January 3, 2011

Aku Masih Hidup!


Sepatutnya malam semalam aku update blog ni. Tapi sebab ade member tumpang pc, jadi tak dapat update. Patutnye malam ni aku update. Tapi sebab penat sangat keluar outing (ceh ceh macam asrama pule) dari pagi sampai malam naik bas metro-jalan kaki-naik star lrt- naik jejantas- naik eskelator-naik monorail-naik tangga- naik putra lrt- naik rapid kl, muscle2 sume dah memberontak sebab dikerah kerja berat sepanjang hari.. Esok je lah update. Sekian.

p/s: janji nak tukar layout blog sebelum tahun baru hanya janji2 manis belaka.. buSsitt!!