Pages

Wednesday, December 31, 2008

Bro Cafe Bengong...

Mase baru balik dari kaed petang tadi, aku dgn izyan singgah la cafe hafsa utk beli dinner.. Aku pun ambik la nasik.. bubuh dalam polisterin. Pastu aku pegi kat tempat lauk2. Aku pun cedok la sket kuah kuning dgn kuah kari ayam.. (kuah sahaje ye..)

Pastu time nak bayar, boleh plak bro yg jage kaunter tu gelak bile tgk nasik aku... Ske ati aku la nak makan ape pun.. Huh!!! Tak menjaga hati pelanggan langsung.. Customer always right... Xde etika sebagai pekerja sektor awam langsung!! Macam mane la die bleh dapat keje tu.. huhuh!!!

P/s: harge nasik kosg RM1.00. Mahal giler!!!! Klw kat KC dulu 50sen je...

Tuesday, December 30, 2008

Di Tag Oleh NIk

 1.What have you been doing recently?
-sibuk dgn sem yg baru bermula

1.What have you been doing recently?
-jarang yang amat...

3.What happened at 10am today?
-mengopek ikan bilis beramai2.. hahaha...

4.When did you last cry?
-semalam... guling2 kat atas lantai sambil gelak2 dan nagis sket.. haha.. aku gile...

5.Believe in fate/destiny?
-mesti ar... rukun iman kowt.. huhu...

6.What do you want in your life now?
-hidup secara sederhana

7.Do you carry an umbrella when it rains or just put up your hood?
-xde la bawak slalu.. kat baju kurung aku xde hood..haha...

8.What's your favourite thing to do on the bed?
-mengelamun...

9.What bottoms are you wearing now?
semestinya track bottom...huhu...

10.What's the nicest things in your inbox?
-mesej2 yg disaved..

11.Do you tend to make the relationship complicated?
-mesti ar tanak...

12.Are you wearing anything borrowed from anyone?
-xde...

13.What was the last movie you caught?
-Puteri Gunung Ledang.. Abg ipar aku tgk, aku join sekaki...huhu..

14.What are you proud of?
-bapak aku repair  lantern mase kat cenfos dulu dan jadikan ia lampu tido mak aku.. huhu... tapi dah modified.. xpakai candle, pakai mentol..

15.What does the oldest text msg in your inbox say?
-mesej birthday aku...

16.What was the last song you sang out loud?
-belaian ibu-hijjaz.. hah.. aku nyanyi nasyid.. hahahak...

17.Do you have any nicknames?
-aja...

18.What does the newest text say?
-mintak top up... huhu...

19.What time did you go to bed last night?
nak dekat pukul 2...

20.Are you currently happy?
-tak...

21.Who gives you the best advise?-
-semua orang..

22.Do you eat whipped cream straight from the can?
-pegang tin die pun xpernah..huhu...kuno...

23.Who did you talk on the phone last night?
-xde orang yg kol pun..huhu...

24.Is something bugging you now?
-ya..duit..huhu...

25.Who was the last person to make you laugh?
-anak sedara aku, tengok die kene tibai dgn bapak die tadi..hahahahahak...

p/s: penatnye bt tag ni.. huhu...


Saturday, December 27, 2008

Nasi Kosong + Ikan Bilis

   Keadaan kewangan aku nampaknye semakin tenat... Huhu... Dah la PTPTN tak masuk lagi. Dalam akaun muamalat tgl rm50 je. Akaun BSN ade rm400. Tu je la yg aku ade skrg ni.. Mane nak bayar duit broadband lagi, top up bulanan lagi.. Duit makan minum lagi.. huhu.... Tu belum kire duit projek nanti lagi.. huhu... parah.. Duit broadband memang dah xboleh nak dicatu dah.. Top up pun memang dah cukup2 rm30 sebulan.. Xlebih besenye.. Hanya duit makan je la.. Nampaknye era makan nasik kosong dengan ikan bilis goreng mase zaman cenfos dulu terpaksa dikembalikan semula.. Lantak la ape org nak kate.. Dah xleh nak buat ape dah.. huhu... Hati menangis tak siapa tahu.. huhu...

   Pc abg aku ari tu, abg aku tambahkan RAM. Pastu asyik ungkit pasal duit die je.. Aku dah cakap PTPTN tak masuk lagi, aku xde duit. Walaupun mungkin die main2, tapi aku terase taw.. huhu.. Hatiku mudah terasa.. selembut puding roti..huhu.. (T.T). Ok xpe, esok aku nak pegi bank, nak kluarkan duit rm300 dari BSN bagi kat die.. Lantak la xde duit pun.. Biar la, daripade hidup menanggung rase sakit hati, huhu... Besok nak pegi cari ikan bilis banyak2.. Huhu... Aku dah nekad kali ni... Lantak la org nak kate ape pun.. Yang poket kering pun aku jugak.. Betul tak...

   Kalau tak memikirkan yg aku ni budak kaed, mesti aku dah cari kerja weekend.. Huhuh.. Tapi nak buat camne, nanti lagi haru biru kalau kerja.. Mane dgn projek lagi.. Assignment lagi.. Hadeh.. Boleh ke aku nak handle ni... Huhu... Aku mesti cuba!!! Malaysia Boleh!!! Aku anak Malaysia!! Maknenye aku pun boleh!!! Yakin Boleh!!! hahahahaahahahaha....

   p/s: entri ini ditulis dengan penuh perasaan... Walaupun bibir sentiasa mengukir senyuman dan tawa, hati menangis tak siapa tahu...ecehhh....

Friday, December 19, 2008

I need Explaination...



2 gambar diatas ialah gambar family lengkap akupade ari raye pose ari tuh.. Berlatar belakangkan umah usang bapak saye...
Kedua2 gambar itu diambil pade angle yg same, jurugambar yg same, kamera yg same, props yg same, bilangan org serta org yg same, baju yg same, hari yg same, waktu yg same, sume same la...
Tapi yg jadi persoalan ialah, kenape gambar atas nampak lebih packed daripada gambar bawah?
huhu... sape tawu???

Wednesday, December 17, 2008

Balasan Budak Degil..

Sile baca 2 entry sebelum ini, sebelum anda meneruskan pembacaan.

Lepas je aku post entry tadi tu, aku pun jenguk kat luar.. ok.. da benti hujan.. hohoho..aku sgt degil wlpun mak aku dah cakap pegi besok je, ataupun kirim je tiket tu kat abg aku... Aku kol trs membe aku.. "weh, nak pegi tak? jom.. aku dtg skang". Aku pun keluar kan mto buat kali ke-3. Mase aku nak gerak tu, mak aku cakap "belah sane gelap sgt, nak hujan tu" Tapi aku degil, aku tak kire...Bile aku sampai je umah membe aku, hujan rintik. Hampeh!! Tapi kali ni aku nekad, aku nak jugak pegi..

Selalunye kalau g mane2, membe tu yg bwk mto. Tapi kali ni aku yg bawak.. Bile sampai je kat jalan besar, tetibe hujan lebat.. Lebat gile2.. Dalam 5 saat je dah lenjun. Dah la helmet aku xde cover muke tu. Owh..hanya Tuhan yg tahu betapa sakitnye muke aku kene timpa hujan yg terasa macam kene cucuk dgn jarum... Sakit siot... Sile cube jike tak percaya.. Pulak tu, mate aku sgt xleh bukak.. Sgt lebat, mate pedih dimasuki air.. Sile imagine penderitaan aku. Aku ni plak jenis xreti bawak slow..huhu.. memang bleh eksiden la.. Tibe2 aku terpikey "eh, time hujan jalan licin, kene slow.." huhu... then baru aku slow sket..

Pastu aku benti jap kat tepi, berbincang lgkh seterusnya dan decide utk balik je la..
Aku pun buat u turn haram.. haha,.. bia la... Then berteduh kat umah aku jap. Tapi yg pelik, bile smp area umah aku xhujan plak.. Tadi lebat sgt..uhuhu... Ujian apekah yg sedang ditimpakan untuk aku? Dah agak2 ujan tanak turun dah, ktrg bercadang untuk pergi ke pharmacy terdekat utk beli sesuatu. Bile pegi, bende tu xde jual kat stu.. hadeh...

Membe aku ajak pegi beli tiket jugak.. Alang2 dah klua.. Aku tanak, pasal aku rase Allah tak izinkan aku pegi hari ni.. Tapi membe aku cakap "ala.. alang2 dah klua, esok xyah klua dah.."
Ye la.. aku pun pegi je la.. Then bile sampai kat kaunter tiket ke Shah Alam (satu2nye yg ade jual tiket ke Shah Alam waktu pagi), aku nampak ade bod bersaiz A3 yg tertera "TUTUP"..
WTF!!!!!!!

Kemarahan Yg Tak Tertanggung!!! -part2-

Sila baca entry terdahulu sebelum membaca yg ini.

Lepas aku habis post entry kat bawah ni, aku tengok dah xujan.. Aku kluar bilik. Cakap kat mak aku.. "dah tak ujan pun.. nak ujan lagi ke tak ni?" Mak aku cakap "langit kat belah sane gelap.. Pegi besok je la..." Aku sakit hati... Aku ni dah la spesies yg malas gile nak kuar rumah.. Tapi bile aku dah ade keazaman mcm ni, ditambah lagi dgn aku yg memang dah bersiap, aku nak jugak pegi hari ni.. Huhu. Xpe la.. Aku pun masuk bilik dan main freecell... Pastu aku tgk kat luar dah panas balik.. Aku msg la membe aku tu.. <jom ar pegi skang.> Xde balasan. Aku msg lagi <nak pegi ke tanak?!> Dan aku pun miskol.. Xde jawapan.. Ah.. lantak la die..

Aku pun pakai tudung dan kluarkan mto. Pastu henset aku bunyi ku da tkr baju da, ha yelah, tgu aq siap>. Aku pun msg <Lg 5mnit, klw hg xle siap dlm 5minit, ckp skrg.. Aku pg sndr> Haha.. dah bernada marah dah tu.. Pastu sambil menunggu 5minit, aku pun tgk tv.. Huhu,.. Pastu tibe2 hujan balikkk... Aaaaaarrrrghhhhhh.... Macam sial la nasib aku hari ni!!!!!

Kemarahan Yg Tak Tertanggung!!!

Time aku type bende neh, kemarahan aku berada dalam tahap memuncak sekali.. Eerrrrgghhh....
Macam bangang!!!! arrrrghhhh.....

cerite die macam ni. Sabtu ni aku nak balik selangor dah. Umah abg aku kat putra height. So, aku plan ari ni nak g cari tiket. Pagi tu aku text la membe aku.. <weh, rini tmn aku g medan gopeng>. Pastu die cakap ok. Ktrg set la nak pegi pkl 3. Pastu dalam pkl 1 die msg <weh g lmbt sket la, aq bru bgun tdo, uma xkemeh(kemas) g, hehe, g mdn je kn.. Kul 4 la leh?> Haha.. time ni aku sdkt bengang la.. aku xske lambat2 neh.. Nnt balik pun lambat, terkejar2 nak asar lagi.. aku pun reply <aku de tmpt len lagi nk pegi neh>. Pastu die cakap pkl 3stgh.. aku pun ok je la...

Pukul 3.20 aku pun bersiap la.. Pastu aku nmpak mak aku tgh macam nak jahit sesuatu. Aku g ar tgk.. Rupenye mak aku nak jahit sluar trek aku yg koyak 'L' shape dkt lutut. Aku dah penah jahit dah dulu. Tapi lame2 yg melintang pny jahitan tanggal. Aku pakai benang reput je time tu..huhu..

Aku cakap kat mak aku.. Xyah jahit. Nanti aku leh buat sendiri.. Nanti kalau jahit bertampal macam tu msti la buruk.. Mak aku cakap die nak jahit gak.. Aku dah sedikit geram dah time tu... Tahap kemarahan aku dah sampai ke perut la kire2nye.. Pastu mak aku tunjuk camne die nak jahit.. Pastu aku cakap "tah..suke hati la...".. Pastu bapak aku plak dtg.. Die cakap "mane bleh jahit terus.. nak kene bkk dulu tepi die" Owh tidak.. tolong la jgn menambah lagi kecacatan seluar tu.. huhu... Ok.. Sabar.. Aku dah malas nak ambik tau.. bia je la...

Aku terus naik atas, ambik sluar jeans, n cari tshet hijau aku... Xjumpa.. EEerrrggghhhh.... Mane plak peginye baju bodoh tu!!!!! Aku turun n tanya mak aku.. "mak, mane baju hijau org tu?" sambil menjenguk dalam bakul kain, aku ambik tshet hijau lain, dan tnjk kat mak aku, "yg kaler macam ni".. Mak aku cakap xtau.. huhu.. pakai je la yg ni pun.. tapi aku tak puas hati. Aku naik balik dan selongkar sume almari.. Xjmp!!! Bengong!!!!
Time ni kemarahan aku dah sampai dada... Takpe.. sabar hajar..sabar.. Aku pun bersiap... Dah siap sume, tgl nak keluarkan mto je, aku msg membe aku tu.. <hg de helmet x?> Pastu aku terus kluarkan mto dan stat.. Time aku stat tu.. Tibe2 je hujan... Aaaaarrgghhhh!!!! Perfect!!!! Aku simpan la balik mto.. Pastu mak aku tny "kenape?" Aku pun jawab dengan muke yg dah marah sgt.. "dah hujan..." Pastu aku masuk rumah n membe aku bru reply msg tadi tu <ada, weh dtg 10minit lg, aq tga siap ni> Haha... Kentot kau... Kemarahan aku da smp kepale!!! Aku sakit hati yg amat sgt... Kalau pegi pukul 3 tadi, aku da smp umah dah pun.. Eeerrrrgghhhh!!!!!!
Kalau aku tau macam ni, bek aku pg sorg.... Macam hampeh!!!!

p/s: harap maaf dgn bahase di atas.. kalau ikutkan aku nak gune lagi dasat.. Tapi xbaik la plak..huuhuu.. T.T

Teringin nak test

Setelah bace tag yg dibuat oleh nelza, tetibe rase nak try buat walaupun tak dijemput.. huhu.. biar la... hahaha..(gelak org jahat)

RULES:
1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. You must write that song name down NO MATTER HOW silly it sounds.
4. Put any comments in brackets after the song name.
5. Put this on your journal / blog.

1. If someone says, "Is this okay?" ... you say?
-keroncong untuk ana -m.nasir (haha..xde kene mengene..)

2. How would you describe yourself?
-insan -yantzen (haha..tepat!!)

3. What do you like in a boy?
-kepadamu kekasih -m.nasir (erk...)

4.How do you feel today?
-Semalam yg hangat - wings (haha..salah hari)

5.What is your life's purpose?
-Jangan beritahu niah - SO7 (huih..)

6. What is your motto?
-Sahabat sejati- SO7 (bleh tahan)

7. What do your friends think of you?
-Permaisuri hati -hijjaz (haha...bagoz..)

8. What do you think of your parents?
-I wanna hold your hand - the beatles (nak salam la kot)

9. What do you think about very often?
-Memories -Cromok (owh.. sgt kebetulan)

10. What is 2 + 2?
-What a wonderful world- louis armstrong (haha..bleh plak)

11. What do you think of your best friend?
-Sebuah kisah klasik -SO7 (lagu ni mmg pasal kawan pun)

12. What do you think of the person you like?
-Pemergianmu -inteam (haha..tidakk..)

13. What is your life story?
-Manusia bodoh - ada band (owh no!!!)

14. What do you want to be when you grow up?
Apo nak dikato - blues gang (haha..mcm hopeless je bunyik..)

15. What do you think of when you see the person you like?
-Debunga wangi -lefthanded (haha..jiwang)

16. What will you dance to at your wedding?
-Ukiran jiwa - awie (haha..xsesuai)

17. What will they play at your funeral?
-New kid in town - Eagles (haha.. tu nyanyian ahli kubur lain)

18.What is your hobby/interest?
-Suatu masa - m.nasir (haha..pe ni?)

19. What is your biggest fear?
-Arjuna mencari cinta -xingat penyanyi die (hahaha...)

20. What is your biggest secret?
-In my place - coldplay (haha..rahsie..)

hahaha....saye ade pelbagai genre lagu dalam koleksi.. saye pendengar universal.. hahahahahahahaha (gelak org jahat lagi)

Tuesday, December 16, 2008

Kronologi Pembikinan Kuih Gelang

Sewaktu didapur lepas makan tengah hari tadi, aku terpandang sebuah beg plastik dgn ubi keledek di dalamnya.. tibe2 terfikir.. Buat kuih gelang la.. hahaha...

langkah pertama ialah meng'google' ke internet untuk mendapatkan resepi..huhu.. ini lebih mudah.. xyah susah2 nak belek2 buku.. huhu...

Setelah membuat perbandingan antara resipi2 yg ade, dan resipi yg paling mudah dan dipercayai kesahihannya dipilih, resipi itu kemudiannya disalin..huhu.. xyah susah2 nak print.. membazir....

Sekarang, kupas la ubi keledek anda. Lapik dgn paper lame agar senang nak kutip kulit die nanti. Dan juga tak mengotorkan dapur anda dengan tanah2 yg masih melekat.

Bersihkan ubi, potong kecik2 sket, dan rebus sehingga empuk.. Sementara menunggu empuk, pergi tengok cerita Jelita lakonan Agnes Monica di tv3.. Bile cerita dah habis, berlari lah kedapur dan periksa sama ada ubi sudah empuk. Then, toskan ubi, taruk garam sket. Dapatkan pelecek, dan bawalah ubi tersebut ke depan tv untuk menonton Puteri Salju plak..haha...

Sambil tengok tv, lecek la ubi tu sampai hancur.. Bile dah hancur, tunggu sehingga iklan..hahaha.. Bile dah iklan, cepat2 kedapur, ayak tepung dan masukkan dalam ubi tadi.. Pastu, bawak balik depan tv dan gaul.. jadikan die doh.. Bile dah iklan balik semula, pegi dapur, dan ambik talam.Kemudian, jadikan die bentuk gelang sprt diatas.. haha... workmanship aku tak berapa baik.. saiz xberapa nak same.. sebab xbrp nak konsentret. tgk tv pny pasal. huhu.. pastu, tgu hingga cerita di tv habis, smyg asar jap, dan mulakan proses penggorengan...haha...Gorenglah dalam minyak yg panas..tengok, cantik je aku susun dalam kuali..huhuhu...
Pastu, angkat, masak gula dan air, bile gule dah pekat, masukkan kuih gelang tadi. Bile gula dah bertali, tutup api dan teruskan kacau.. kalau tak, die melekat kat kuali..huuhuu..

Tadaa... Dah jadi kuih gelang..tapi saiz die tak normal.. lebih besar drpd biasa..haha.. ni first time aku buat. So, xreti nak bajet saiz..haha.. Tapi xkesah la.. Rase die sebijik macam kuih gelang yg terdapat di pasaran. hahahaha... aku dah berjaya!!!!!

Disebabkan aku dah boleh buat kuih ni, ini bererti aku juga dah boleh buat cucur badak, sebab bahan die same je. Inti je kene blaja. hahaha...So, kepada sesiapa yg mempunyai abang yg bujang, silelah bagitau kat mak korg, aku pandai buat kuih...huhuhu...

Sunday, December 14, 2008

Azam dan Keazaman

Bersempena dgn umur baru hampir 3 mgu lalu, sem baru lagi seminggu, tahun baru masihi dan hijrah juge tak lame lagi, aku nak membuat beberapa azam baru lah.. dah memandangkan sumenye baru... huhu...

1)Bangun awal pagi, kalau boleh, sempat mandi dulu sblm solat subuh (huh! tinggi cite2..)
-Kebarangkalian Tercapai(KT) = 40%

2)Tidak tidur selepas subuh, yakni melakukan ulang kaji (biar benar!!!)
-KT = 43%

3)Tidak menangguhkan kerja, ade mase je terus buat (boleh ke ni?)
-KT = 51%

4)Tidak tidur semasa lecture sedang berlangsung (yakin boleh!!!)
-KT = 68%

5)Mengurangkan tidur petang, dan tidur awal pada waktu malam (yg ni berat sket)
-KT = 54%

6)Melakukan penjimatan sehabis-habisan, yakni makan tidak lebih rm3 sehari.. (klw ikat perut bleh ar kot)
-KT = 65%

7)Membasuh kain setiap hari atas dasar mengurangkan perbelanjaan (wait n see)
-KT = 70%

8)Kurang balik kerumah abang, jimat duit tambang (klw xde duit terpakse balik gak)
-KT = 69%

9)Tidak membeli barangan yg tak perlu (sile pantau aku ye...)
-KT = 83%

10)Menceriakan diri setiap hari, supaye lec pasni xcakap aku garang (hahaha...)
-KT = 30%

11)Merancang dgn lebih jelas dan bertindak mengikut perancangan (akan ku coba..)
-KT = 66%

12)Selalu menelefon emak supaya x dilabel sbg si tanggang (tengok kredit ar gak...)
-KT = 54%

hahaha.. ni je la kot yg aku terfikir buat mase ni... huhu...rakan2, sile pastikan aku buat semua perkara diatas kalau korg sayangkan aku..huhu....

Friday, December 12, 2008

Aku Sedih....

kalau nad promote video clip theme song madagascar, aku nak promote video klip ungu- tercipta untukku...

video

huhu... aku sangat sedih apabila menghayati mesej yg disampaikan oleh klip video ini.. Cite die macam ni...
Pompuan dgn laki ni berchinta. Pastu pompuan ni sakit. Kos rawatan die tinggi. Diorang tak mampu.. Sebagai kenangan, pompuan tu bagi laki tu satu kalung. Laki tu pakai satu, pompuan tu pakai satu... Sebab laki tu syg sgt kat pompuan tu, laki ni pun pegi merompak. utk dapat duit utk rawat pompuan tu la.. Tapi, disebabkan die bukan perompak pro, dan lgsg xde strategy, die kene tangkap dan kene jel.. huhu...sian...
Pastu, one day membe2 die datang melawat die.. The moment die tgk salah sorg membe die pakai rantai awek die tu, die dah tau yg awek die dah mati..huhu...die sedih sgt time tu.. die menyesal sbb xde disisi pompuan tu disaat2 akhir.. huhu.. im almost burst out to tears... huhu.. ALMOST ok!!
Terlaalu menghayati barangkali... huhu...aku ni memang penyedih orangnye.. huhu...

Thursday, December 11, 2008

Kalau Bella Crite Pasal Mamat Korea, Aku Nak Crite Pasal Mamat Melayu..

Hahaha... Disini aku nak bercerita serba sedikit pasal artis2 melayu yang aku suke.. huhu.. tapi xde la suke sgt.. mungkin diorg ni lgsg tak termasuk dalam list artis kegemaran korg pun.. hhuuuhuhu..

NASIR BILAL KHAN. Hahaha... Dulu aku cukup tak suke die ni... Sebab tone die bercakap tu aku amat menyampah.. Tapi lame2 aku jadi suke la plak. Hanye die satu2nye manusia yg mempunyai style begitu.. one of a kind. satu dalam berjuta. unik. dan pape je lah. huhuhu... Tak de sape bleh tiru macam die nih.. Tapi yg paling aku suke pasal die ni ialah muke die nampak bersih je.. huhu.. macam tenang je air muke die.. aku suke org yg macam tu..

RAMLI SARIP. Aku percaye die ni lagi la korg tak minat.. Tapi aku ske.. Aku suke sore die yg serak2 basah bile nyanyi tu... Papa rock melayu... Dulu die grup. Sweet Charity. Yg nyanyi lagu Teratai n Kamelia tu..huhu.. Mak aku cukup tak minat die. Sebab rambut die panjang. Tapi aku tau die ni kuat agama.. die jage sembahyang.. Ni yg aku respek ni.. Walaupun rockers, tapi tetap pandai jage agama.. haha.. Hidup rockers Malaya!!!

M. NASIR. Yg ni korg musti kenal.. haha.. Peberet aku neh.. Aku sangat mengagumi beliau.. Sungguh berbakat.. Anak seni yg seluruh hidupnye penuh berseni.. Bahase die pun terlalu tinggi.. huh.. aku sangat kagum... Pandai lukis, compose lagu, nyanyi, belakon, dan macam2 lagi yg berkaitan seni.. huhu...

HASNUL RAHMAT. Die ni xde la aku minat sgt... Tapi kadang2 suke tgk die berlakon.. Aku tengok die ni macam jenis yg lemah lembut (bukan pondan), sopan, dan baik... huuhuu... Muke die juge nampak cam baik,.. huhu.. Tapi tu firasat aku je la...

ZALLY HUSSAIN. Ni orang baru.. Tapi xde la baru sgt.. And aku xde la suke sgt mamat neh.. Cume aku aku suke style janggut die.. hhahaha.. aku suke rambut macam die.. Agak panjang sket, tapi kemas.. huhuhu... Die juge ade mirip m.nasir.. huhu...

Ok. Tu je la aku nak crite pasal artis yg mungkin langsung tak mendapat perhatian remaje2 mase kini, tapi tidak aku...huhuhu...

Wednesday, December 10, 2008

Aku, Motor dan Jalan Raya...

Moto ni disimpan dalam rumah. Atau lebih tepat lagi dalam dapur..huhu

Sebagai seorg penunggang motorsikal, aku bukanlah seorg yg cekap.. selalu je berlaku insiden2 yg tak diingini.. tapi mebi sebab aku byk dose, Allah tanak bagi aku mati dulu, Die nak suruh aku bertaubat dulu. Agaknye la kot.. huhu...

Perkare yg aku xsuke bile menunggang..
1) kene berhenti di persimpangan... huhu... leceh ar nak kene slow n turun gear..huhu..(sgt pemalas). Nak2 lagi kalau jalan tu straight tapi aku nak belok simpang, pastu kene benti kat tgh jln.. huhu.. sgt xske.. xtau sbb ape..

2) Bonggol. Xske gile klw bonggol byk sgt mcm kat uia tu.. Baru nak pecut sket, dah nak kene slow down balik.. heih!! Penat ar main gear!! (huhu..pe yg penatnye?). Pastu, selalunye aku malas nak slow byk sgt sbb nnt kene tkr gear(gear lagi), so, akan melambunglah aku yg walaupun berat ini hingga bontot tak menjejak seat tatkala melanggar bonggol.. huhu.. malu pun ade klw ade org nampak.. huhu...

3) Traffic light. Aku xske klw time aku tgh nak lalu tu, die tkr jadi merah.. huhu.. aku xske klw aku jadi org pertame yg kene benti..huhu..xske!! Time2 tu je la pun die nak merah.. klw ye pun bagi la aku jalan dulu.. huhu.. Klaw dari jauh aku nampak lampu tu ijau, mesti jantung aku akan berdebar2 sambil hati berkate.. "sempat ke ni? Nak pecut ke idak? Kang xsempat nak brek plak.." Itu la antr abisikan2 yg selalu menjelma klw nak lalu kat traffic light yg hijau.. huhu...

4)Helmet. Kat umah aku ade 2 helmet. cukup la untuk penunggang dan pembonceng.. satu helmet free mase beli mto tu dlu.. Helmet tu slalunye aku yg pakai. tapi xde pelindung muke. helmet free la katekan.. Helmet tu longgar sket la aku pakai..huhu...satu lagi helmet kakak aku bli.. ade pelindung muke (sori aku tak tau 'pelindung muke' punye ejaan dlam bi). Tapi helmet tu sempit sket.. Kakak aku je bleh muat.. huhu.. aku seyes xmuat.. Xbernafas kulit kepale aku dibuatnye.. penyek telinge!! haha.. dan apabile memakai helmet yg longgar(adekah saiz kepale aku xnormal?), time aku pecut, helmet tu macam nak tercabut.. kalau aku tak ikat, aku rase pecah cermin kete org blkg..haha.. dah la angin menderu2..(laju la katekan...) kepale aku plak tertolak ke belakng. hadeh!!!..helmet ni la punye pasal!!! ceh!!

5)Habuk. disebabkan aku pakai helmet yg xde pelindung muke (sape tau ejaan bi die?), habuk dan pasir serta kadang2 batu, ske sgt nak masuk mate aku.. huhu.. pedih siyot!! berair.. nak gosok xleh.. kang sape nak pegang handle..huhu.. terpakselah aku tahan dengan linangan air mate yg berjuraian.. huhu.. syahdu.. Tapi kenape kalau sebelah mate yg masuk batu, sebelah lagi mesti nak tertutup gak? tutup sebelah je xleh ke? Kalau hujan lagi la.. Air hujan masuk mate..memang sakit gile mate.. nak tutup mate xle.. kang tak sampai destinasi aku dibuatnye..

6)Mengelamun. Haha.. klw bawak mto, memang aku ske mengelamun.. dalam otak aku kosg je.. Yg ade hanye lagu yg aku nyanyi dalam hati sambil tangan memulas minyak dan mengawal handle.. memang asyik.. tapi yg xbesnye ialah bile tibe2 aku sedar yg aku dah tersalah jalan.. dan yg lebih teruk, aku dah tak tau nak ikut jalan mane dah.. Adehh!! aku dah la xfasih sgt pasal jalan2 ni.. sebab kalau naik kete pun, bukan aku perhati pun jalan2 ni.. mengelamun jugak..huhu.. las2 aku kene benti kat satu tempat dulu, pastu baru pikir nak lalu ikut mane.. huhu...sadis...

7)Lampu signal. huhu.. kesilapan yg selalu aku buat ialah lupe menutup lampu signal. kenapelah mto ni xmacam kete? Dah lepas belok, lampu tu tutup sendiri.. kan senang.. Xyah susah2 nak kete tolak suis die.. Pastu ade pemandu lain yg tegur aku pasal xtutup lampu signal. huhu.. Walaupun org tu berniat baik, dan hanye berniat utk menegur aku, tapi aku rase amat marah pade diri sendiri!!! BUDUH!!!! hhuuhuu...

8)Kalut+hon. Aku ni kalut sket.. disebabkan aku tak ske nak benti (nnt kene tukar gear) aku main redah je.. Ikut ske aku je... huhu... oleh itu, banyak la hon2 yg aku pernah terime dari pelbagai jename kenderaan. huhu.. Lebih2 lagi bile aku benti kat simpang, dah tu lupe nak tukar gear (gear jugak prblm aku), pastu bile nak lintas jalan tu, mto tak leh nak pegi(sebab berat), dan kereta yg sedang menuju kearah aku menge'hon' dgn lantangnye.. huhu.. sket lagi je nak mati kene langgar.. kete tu pun satu.. hon kuat2 bt pe.. kalau die hon pun, bukan boleh melajukan mto tu.. huhu...

9)Gatal. Sangat xske kalau tibe kulit kepale atau telinge terase gatal.. Nak garu macam mane dah kepale dok dalam helmet.. eeerrrrggghhhh!!!! Terpakse la memendam rase dan berdoa agar kegatalan tu capet pergi..huhu... SOMEBODY!!! Tolong cipta helmet yg ade tempat penggaru kepale!!!

p/s:Nanti bile aku dah boleh bawak kete plak, aku cerite pasal bende yg aku xske pasal bwk kete plak..huhu...

Saturday, December 6, 2008

Rumah Terang Benderang...

Malam tadi, mase aku keluar nak pegi bilik air, aku nampak rumah kat belakang umah aku tu terang benderang melalui celah semak samun. Ianya agak menghairankan sebab selalunye tak macam tu... Lepas balik dari bilik air, aku tanye la mak aku.. "mak, kenape rumah tok gunting tu terang benderang?" Pastu mak aku cakap "ye ke? tah.. tok tu sakit... Doi(anak tok tu) pun sakit.. aitu masuk spital.." Pastu aku pun meneruskan aktiviti bese aku.. Bile aku g bilik air lagi, mak aku tanye.. "terang lagi ke umah tok tu?" aku jawab "haah".. Mak aku pun pelik gak... Aku pun tak sedap ati. aku cakap "mak pegi le tengok2. Kot2 ade pape ke..". Mak aku cakap "ish..memalam ni.."..
Pagi ini, lepas aku bangun n mandi, aku nampak kakak ipar aku tgh iron baju kurg, "owh..nak pegi tgk Pak Brahim kat spital kot"..Aku cakap dalam hati..Dan mase aku tgh sarapan, mak aku cakap "Doi dah meninggal..."... huhu.... syakwasangka aku pasal rumah die terang tu betul.. ade sesuatu telah berlaku.. huhu...

Friday, December 5, 2008

Senyuman Menawan?

Sape senyum paling menawan?

aku kah? Bella kah?

leha kah? nad kah?
nesh kah?

harith kah?

paeez kah?

huhu..

pemenangnye ialah....

si kambing ini!!! huhu... manis sungguh!!!

Wednesday, December 3, 2008

Tragedi diHari jadiku..

huhu.. kek yg tertera "Happy Birthday Afiq & Acu" tu ialah kek hari jadi aku... hehe.. Share dgn anak sedare aku.. Thanx to Yop sebab beli kek tersebut.. alah afiq tu anak die kowt.. huhu... Tapi lepas makan kek tu 2 slices, tibe2 je perut aku rase tak sedap.. huhu.. samapai ke malam. Angin dalam perut.. gile terseksa.. Susah gile nak tdo malam tu.. Malam tu aku kene tdo dgn anak sedare aku.. betape seksenye.. bile dah bleh tdo, ade sape tah kol.. huhu.. xkenal..

time tu nak dekat kul 2. Pastu, seyes, xle tdo lgsg.. perut makin sakit.. dengan rase nak terkencingnye lagi.. huhu.. aku pun keluar dari kelambu, g bilik mak aku. Cari minyak urut. Tapi xde.. hadeh.. mak aku kate kat bawah.. ala... aku pun bukak lampu dapur, n turun.. Pastu bukak pintu dapur untuk ke bilik air (ye.. bilik air juge diluar rumah).. Mase pintu dapur terbukak je, angin bertiup.. huhu.. gile seram.. tapi aku tekadkan hati.. pegi jugak.. pas dah masuk umah balik, aku cari plak minyak angin.. dah dapat aku naik balik dan masuk bilik mak aku..

Huhu,.. pastu mak aku plak kene picit aku.. sian mak aku.. dah tu nak bt camne, aku da dalam penderitaan yg amat sgt.. huhu... sudahnye.. aku tdo terus kat mak aku.. haha... biar je anak sedare aku tdo berdue.. lantak la.. diorang dah tdo.. kalau hantu datang pun bkn diorg sedar.. huhu... begitulah berakhir nye malam hari jadi aku... huhu...

Siang tu aku g tgk antoo fighter.. (ceh, dah siang balik, xde kronologi lgsg!!).. Bez la citer tu.. tak rugi la minyak mto, minyak wangi dan Rm8 aku tu.. huhu... citer pukul 4 abis pukul 6. bli barang sket, dalam 6.20 gerak balik.. huhu.. sampai umah nak dekat pukul 7. huhu.. klam kabot.. men tgl je mto kat luar. terus masuk bilik air, smyg asar.. hehe.. pastu cek result.. huhu... seperti yg kujangkakan, result teruk.. huhu... tapi xpe la.. boleh ushe lagi.. huhu...

p/s: kenapekah aku sakit perut? adekah aku dah xle makan kek berkrim? owh tidaakk.. jangan biarkan itu berlaku.. huhuhu....