Pages

Thursday, December 31, 2009

Hadiah Hari Jadi 2009

Salam semua.. ape kabar? haahaa.. lame aku x update.. sebab cam xde mood nak menulis.. slalu balik tengah2 malam, penat, memang xlarat la nak menaip... bace blog orang lain xpe...

ok2.. kali ini aku nak menayangkan hadiah2 yg aku dapat dari konco2 aku.. ngiahaha.. *sape plak yg lantik aku jadi taiko? sile bertaubat...

hadiah pertama ialah dari Mardhiah... Awal sem lagi dah dapat dah... Sebab beliau tahu pekerjaan sampingan aku ialah tukang urut di kala semua sudah lemah longlai akibat bertarung di studio, maka, aku telah diberikan mesin urut.. tapi mesin urut mini je la.. xkan nak bagi yg ogawa tu plak.. hahaha... mende ni bleh tahan la gak.. tapi mane nak lawan kuasa urutan tangan manusia ciptaan Tuhan, ye tak? neway, thanks Mar.. Aku suke... :)

mesin urut dengan kuasa bateri AAA

Yg kedua ialah dari nik nadia izyan... Die bagi buku novel yg dibeli dekat bazaar yg kat depan masjid UIA tu.. Bes buku tu.. Aku berjaya habiskan dalam mase beberape hari... tu pun sebab banyak keje.. kalau tak, satu hari mesti dah habis... Sebenarnye buku tu novel trilogi.. Die ade 3 buah untuk melengkapkan cerite. Yang nik bagi tu buku kedua... Akibat terlalu penasaran untuk mengetahui starting dan ending die, aku pun terpakse lah pegi beli sendiri lagi 2 buah buku tu.. heihh.. ape la nik ni... kan dah abes duit aku... Harga die dah la tak same antara 3 buku tu. Yg nik bagi tu yg paling murah antara 3 tu.. ape la nik ni.. *org dah bagi tu ambik je la.. banyak komplen plak.. .. So, aku terpakse spend lagi RM48.50 untuk lagi 2buah.. tu pun lepas dah diskaun la... hesh... Dalam mase 3 minggu sem ni, aku telah habiskan RM100++ untuk bli buku sahje.. adeh....

yg nik bagi

yg lagi 2 aku kene beli sendiri

Dan yg last but not least adelah ikan2 comel dari cik nadia nasir.... hehehe.... Sebab ikan2 yg aku bela dulu dah mati, dah dah sekian lame jugak la aku hanya membela batu-batu sahje didalam bekas akuarium tu... Akhirnye terisi jugak.. Ade 4 ekor yg die beli... Satu dah mati mase kat rumah nad lagi.. Yg sampai ketangan aku ade 3 ajelah... Yang merah name Martha, yang kuning name Katherine, dan yg putih kelabu2 asap, xsempat nak bagi name, malam tu pas balik studio dah mati... hahaha... Martha mati esoknye plak, dan Katherine mati beberapa hari pastu... heihh.. xde bakat bela ikan ke aku ni?


sebelum dikafankan dengan kertas tisu


martha

Katherine

Yg xsempat bagi name

ok, 3 sahaje hadiah yg aku dapat.. haahaa.. ok la tu kan..

Friday, December 18, 2009

Entri Sekadar Update


aku malas...

ade banyak bende yg berlegar dalam kepala aku untuk aku tulis di blog terchenta ini..

tapi apekan daya.. kemalasan menaip mengatasi segalanya...

kebelakangan ni aku lebih suke membaca daripada menulis sendiri...

jangan risau.. update sahaje blog anda.. aku pasti bace...

sebab aku sedang ketagih membaca... (tapi semestinya bukan lecture notes)

kalau aku rajin aku update blog ini nanti...

Wednesday, December 9, 2009

Kembali Terdampar di Perdaerahan Gombak

Entri ini sepatutnye diterbitkan pade hari aku menjejakkan kaki ke UIA setelah lebih 2 minggu bercuti semester. Tapi nak buat camane.. Sampai2 je bilik, walaupun tengah penat giler + sakit kepala + mengantuk, cepat2 kemas2 bilik supaya dapat mengeluarkan PC ni dari tempat persembunyian die...
markas persembunyian PC tiap2 kali cuti sem

Dah siap setting chantekk punya, broadben plak takleh gune.. huhu... ingat boleh gune lagi.. Baru 3 bulan je kot tak bayar... rilek2 sudah.. kelam kabut la celcom neh... huhu.. Ces, nak salahkan celcom pulak..... Pastu bayar ari isnin, sampai arini pun xleh2 jugak... hadehh.. Lepas dah kol celcom careline, baru ok.. hahah... Diorg sume ni nak kene ketuk sket baru nak buat keje agaknye... heiihh...

Cuti sem ni dirasekan cam pendek sangat.. Aku xredi lagi nakmemulakan hidup baru... Aku belum membuat persediaan mental dan fizikal lagi.. heihh.. macam manekah?

Kat rumah aku tengok Nenek kebaya petang2 dengan bapak aku.. Tapi episod last die ari isnin.. Time aku dah balik UIA. huhuhu.. Xdapat tengok ending die... Dan entri ini aku taip sementara menunggu Nenek Kebaya di catch up tv abes loading.. ngehehe...

Aku rase jiwa aku sekarang ni kosong.. huhu.. siryes.. tapi aku tak tau kenape.. macam ade sesuatu yang sedang membelenggu diri aku sekarang. Aku rase nak tinggalkan Malaysia.. Pegi la mane2 pun.. Indon pun aku xkesah.. Janji aku xyah ade kat rumah time hari raye.. Ngiahaaha... Tu je motif sebenar aku... Tanak berhari raye dirumah sendiri.. Sebab ape? haha... Xyah ar citer... Sape yg tau, tau la.. huhu... Kan best kalau aku ade keluarge mentua. Konfem ari raye aku balik umah mentua.. hahaha... *stat melalut dah...

Aku terlupe sesuatu yg penting untuk dilakukan sebelum balik Uia. Aku lupe beli ikan!!!! Oh tidak!! Macam mane ni.. Dah la aku cari kedai ikan kat Wangsa Maju tak jumpe... Heihh.. Xkan nak kene cari kat Pets Wonderland kat Mid Valley tu plak.. Parah ar.. Bapak mahal kat situ.. Sape tau mane kedai ikan terdekat? Tolonglah.. Aku perlukan teman... Aku bosan... Aku sunyi.. Walaupun ikan tak bleh bercakap, at least aku tau aku tak keseorangan.. heihh.. ape kene la dengan aku ni.. hahahaha....

Tuesday, December 1, 2009

Hafiz af7 datang umah aku....


hari ini adelah bufday aku!!! Time kaseh pade sape2 yg wish, and pade sape yg x wish, nanti bufday nko, sah harap la aku nak wish... huhuhu....

ye... smalam aku telah dikejutkan dengan kedatangan hafiz af7 ke rumah aku.. huhu...

*ingat farah nasiha je bleh bawak faizal tahir datang rumah?!!

baiklah, malas cakap banyak, lets the pics do the talking... hehehe....



close-up wajah beliau



candid: roti tersekat celah gusi




alamak, die dah sedar gambarnye dicandid...takut gossip katenye...



budak ini memang pelahap sampai abes satu plastik roti itu.. huhu...

Tuesday, November 24, 2009

Aku Tensen + Hampir Fed up!!



aaarrrrgghh.. tertekan giler... beberape hari dalam cuti ni aku bekerja di atas (been working on) baju raya aku, which is dijadualkan siap pada hari raya aidilfitri yg lepas. Hahaha... Tapi malang tidak berbau (sebenarnye aku dah terbau pun).... Xberjaya siap... uhuk2...

Dan satu perangkaan baru dibuat, bajet dapat disiapkan sebelum raya haji lgi memandangkan tak banyak lagi pun yg perlu disiapkan.... Tapi kite hanya mampu merancang. Allah yang menentukan segalenye..... AAaaaaaaarrrrrggghhhhh...... nape susah sgt nak siap?!!!!! Eerrrrrggghhhh... tertekannye aku!!!!! huk2.... Tensen betoi.... Kenapekah dunia ini kejam padaku? Kenape? Kenape? *asek meroyan je budak ni...

Dah hampir siap je sebenarnye. Tapi ade banyak error yang berlaku di sana sini... Adeh.. Kalau jual kat jualan gudang yg jual baju2 rejek pun, mesti takde sape nak beli.. huhuhu.... ini adelah memalukan bagi aku.. hahaha... tu la pasal, kalau anta kat tailor kan senang. Ni tak, ye ye je nak jahit sendiri konon.. huhuhu.. piiiirraahhh.....

Aku harap maseh ade sinar harapan bagi aku...... (T_T)

Thursday, November 19, 2009

Ke Arah Normalisasi

owh.. cuti sem telah pun bermula...
Cuti selama 2 minggu setengah... Memang pendek bagi org yg ade banyak aktiviti nak dibuat... Dan agak panjang bagi org2 yg hidupnye bosan... haha... Jadi, org macam aku jatuh dalam kategori mane? hehehe.... Kite tunggu dan lihat sehingga abes cuti nanti...

Perancangan aku untuk cuti ini ialah untuk menjadikan diri sebagai seorang manusia normal. Yakni bangun awal pagi dan tidur awal malam. Hahahaha...Disamping itu aku juge ade merangka aktiviti2 yg perlu dibuat.. Tapi xtaw kenape, bile jejak je kaki kat rumah ni, tetibe rase cam malas plak.. hahaha... dah memang dasar pemalas kaw ni.... Tapi tak pe, baru sehari aku dok umah, ade banyak mase lagi untuk melakukan semue aktiviti tersebut.. Dun wori...

Nampaknya hari pertama cuti aku telah gagal menjadi normal oleh kerana aku bangun tido pade pukul 12 tengah hari.. hahaha... melampaw... Xpe2... Kite lihat ape yg jadi esok pulak.. huhu...

Saturday, November 14, 2009

Aku Dah Tengok 2012!!!!


Semalam selepas kelas ESS aku telah ke KLCC bersama Zaff. Sebenarnye ade nak buat makan2 sket kire macam farewell party tapi xde belon2 n cake untuk bro azlan sebab die dah nak fly tak lame lagi.. So, alang2 dah keluar tu, kitorg pegi la tgk muvi sat... hehehe....
Citer ape aku tgk smalam? *ces.. awal2 dah eksaited tulis kat tajuk, lagi mau tanye... Ye... mmg betoi... aku tgk 2012.. Malam sebelumnye, semase aku tgh menikmati yong tau fu berkuah sup (memang nikmat duniawi weh....), aku pun selak2 ar surat kabar.. Dan ade muvi review pasal citer tu... Tapi aku xbace pun review tu. Bace sket2 n tgk gambar je.. (sebab nak konsentret kat yong tau fu berkuah sup aku). Dan pada mase itu aku telah pun teruje nak tgk citer tu.. hahaha.... (walaupun tahu diri ini sedang pokai). Tapi siryes memang berbaloi sangat... Aku suke giler....

Aku tak pandai nak buat review sendiri sebenarnye. Tapi citer tu cam lebih kurg ade sorg mamat ni. Die ade lombong kat bawah tanah.. Pastu die dapat tau yg kerak bumi telah semakin panas dan sedang menyahstabil. Dan pada tahun 2012, bumi akan musnah. Die pun gtau kawan die yg keje dgn government. Pastu die gtau government, tapi menteri2 bodo ni sume tanak gtau rakyat jelata. Sape2 yg pecahkan rahsia, sume kene bunuh... Diorg ingat diorg boleh handle semua. Citer ni ade unsur2 kasih sayng antara keluarga dan humanity yg sangat touching... aww... agak tersentuh hatiku yg sangat lembut bak cheese cake ini... uhuk2...

Ia juga mengingatkan aku tentang ari kiamat yang pastinya akan berlaku. Sangat menggerunkan.. siryes takut weh... Ade org yg pasrah dan kembali kepada agama diorg, ade yg struggle untuk terus hidup... sungguh mengharukan... Macamane org2 cube untuk lari pun, sume pasti akan mati.. ia sudah hampir ke penghujung, bertaubatlah...huhuhu....

Bagi aku citer best sebab die hampir lengkap. Sebab die ade unsur2 lawak, sedih, takut, kagum (sebab efek die). Sume ade. Cume babak 18sx je tak de. Kalau ade, aku mungkin boleh kate citer ni memang lengkap. *ces.. tadi suruh org bertaubat..... Papepun, aku rekomen korg tgk la citer ni. 2jam 45 minit yg agak lame tu, memang berbaloi.. huhu...

kelik sini untuk muvi trailer....


p/s: sori kalau citer korg tak minat. Lain org, lain taste rite.. hehe..

p/s/s:aku tetibe teringin nk tengok balik citer Titanic.. haha... sape ade?

Thursday, November 12, 2009

Separa Merdeka!!!


oo yeah.... One more paper to go.... hohohoho..... tu pun lagi 5 hari dari sekarang. Esok dan lusa mahu berjoli dulu. Tulat baru stat stadi... ngahaha.... Stadi last minit memang bagus untuk perkembangan minda. *kajian sendiri....

Arrrrgghhhh.... Cepatla cuti....!!! Sekarang sangat tidak sabar untuk kembali meneruskan kegiatan berblog dengan aktif. Hahaha... Dah lame tak buat blog hopping dan mendiscover blog2 baru... huhuhu.....

To all bloggers out there... watch out!!!! Ngahahaha.... *poyo....

Monday, November 2, 2009

Jangn Percaya Diri Sendiri!!


*lagu tema AF "percayalah pada diri dengan harapan dan keyakinan...."

urggghh.... jangan percaye pade itu semue!! itu semua karut!!!! *meroyan tetibe~~ Aku rase diri sendiri adelah individu yg paling xboleh dipercayai... Maybe diri aku sorg je kot... Siryes dah banyak kali aku kene tipu idup2 dgn Noor Hajar Din Kamar neh... Memang cukup pandai menipu budak tu... Tensen aku...

Bentuk penipuan yg sering berlaku adelah seperti memperdaya dengan menabur janji2 manis yg memang sangat sweet... Yg paling kerap terjadi adelah pade time stay up untuk buat keje mase bizi2 dulu tu... Bile aku dok tengah buat keje, ade satu bisikan dari dalam kate "tido la kejap, nanti lepas sejam bangun la balik... mesti fresh.." pastu aku lawan balik.."arrgghh.. mane boleh, nanti kalau tido, mesti sampai pagi punye" dan setelah berlakunye diskusi dengan diri sendiri, akhirnya aku pun tido... Dan seperti yg telah dijangka, aku terbabas tido... Pastu sape yg meroyan sensorang? Aku jugakk.. heihh.... Dan penipuan seperti ini banyak kali terjadi disetiap sem dan disetiap projek... Walaupun dah banyak kali kene tipu, tapi aku masih tetap terus tertipu oleh corak penipuan yg same.. mengapekah? huk2... adekah aku telah dipukau oleh diri sendiri... huh.. masalah yg sungguh complicated.

Terdapat juga bentuk penipuan berkala yg berlaku disetiap nak dekat hujng sem yakni time nak exam dan lepas exam... Time tu la nyesal giler tak stadi la ape la... Pastu diri aku pun memujuk diri sendiri dengan janji2 palsu "xpe2... bagi lulus je sudah... next sem kite stadi betul2..." dan seperti yg telah kite semua jangka, janji itu tetap tak ditunaikan. Dan satu lagi, pade sebelum bercuti, diri aku telah berjanji pade diri aku, "time cuti nanti, nak stadi ar untuk next sem. Pastu nak practice buat itu ini... pastu nak bangun awal kemas umah, siram bunge.. bla..bla..bla.." dan akhirnye... pade mase cuti, aku hanyelah insan yg hari2 bangun nak dekat tengah hari, hampir mati kebosanan diwaktu petang, dan menghitung hari bilelah cuti nak berakhir diwaktu malam.. huhu.. Lihatlah betape merananya hidup aku akibat ditipu diri sendiri.

Aku juga sentiasa berjanji pade diri sendiri, "pas dah submit mende2 ni sume, aku nak update blog, nak tulis itu ini, nak men game puas2, nak bukak website itu ini.. nak tengok citer itu ini bla..bla... bla.. dan jeng.jeng..jeng.... ape yg berlaku setelah itu hanyelah seketul makhluk yg sedang tidur tak ingat dunia dan bangun hanye setelah xtau nak mimpi ape dah... Pastu blog tetap dibiarkan tidak berupdate, hanye menunggu org lain update, pastu xde nafsu langsung nak main game, hanye main spider solitaire, freecell dan kadanga kala solitaire ape bile dah bosan.. huhuhu... kalau mase tengah bizi sblm submission, sume game rase nak main.. huhhu...

Setiap kali mase tgh xcukup mase nak stadi untuk exam, aku sentiasa berjanji kpd diri sendiri "xpe, next time stadi awal, nanti xde la kelam kabut macam skrg".. Dan lihatlah ape yg berlaku, aku masih disini tidak stadi ape2 lagi, dan sibuk mengupdate blog untuk membongkar segala bentuk penipuan yg berlaku.... haaiiihh...

mungkinkah aku harus berjumpa bomoh untuk melepaskan diri dari cengkaman diri yg suka memperdaya dengan janji2 manis menghiris kalbu ini? ohh..... bantulah aku... huk2...

p/s: aku rase aku semakin banyak merepek skrg.. *mereng~~

Wednesday, October 21, 2009

Marathon Hari Rabu

ni dkt area engin yg nak dekat sampai kaed tuh.. ni sume kelas 8.30 gak.. same cam aku..

Hari rabu adelah hari yg agak kelam kabut dan memenatkan bagi aku.. kenape? huhu.. sebab hari rabu ade klas structure pukul 8.30 pagi... dan jugak ade leadership smp 10 malam... penat seh....

Sem ni memang aku liat gile nak bangun... xtaw ar kenape.. penat sgr la tu konon.. huhu.... Dah la kelas structure kul 8.30. Paling awal aku penah bangun untuk pegi kelas structure ialah 8.15 pagi.. huhu.... paling lambat 8.30... gile tertekan... yg awal2 sem dulu xkire ar, pasal mase tu tgh smgt lagi.. huhu... Bayangkan, camane kelam kabut gile aku di pagi hari rabu disebabkan kelas 8.3o itu... Bangun2 je terus meroyan... "aaa... dah lambat.. alamak.. abehla..." Pastu kelam kabut g mandi.. Segan gile bile org lain tgk aku kelam kabut camtu. Diorg tau la aku terbangun lambat.. Siap ade yg tegur lagi tu.. "hai, kelam kabut nampak.. kelas kul 9 la tu" dan dengan banggenye aku menjawab.. "tak... 8.30" terdiam terus budak tu... hahahaha.... Walaupun aku bangun lmbt gile, tapi tak tergamak rasenye nak pegi kelas tak mandi.. Sebab kelas sampai petang... So, mandi kerbau je la aku.. janji mandi... Bangun 8.15, 8.30 dah get redi nak keluar bilik untuk memulakan marathon... haha.. gile express aku bersiap...

Pada hari rabu juga aku rase jarak antra kuliyyah aku tu jauh gile.... Tetibe je jalan tu jadi panjang... Bile mase tah diorg panjangkan jalan tu... Sambil2 aku bermarathon seorang diri, aku bayangkan yang kasut aku ade suis yg boleh tukar kpd kuasa turbo... sekelip mate je dah sampai klas... Xpun aku angan2 aku ni adelah The Flash... haha,.. Kadang2 time marathon tu, ade la jmp beberape org yg otw nak g kelas jugak... siap boleh tegur menegur lagi... "hai, g kelas ke? Kelas pkl bape?" "haah.. kelas kul 9" "ooo... kelas aku kul 8.30.. hehehe, jalan dulu ek" dan terus menyambung perlarian... haha...
Perkara yg wajib dibuat semase marathon itu pulak ialah menenyeh mate agar tiada taik mate yg kelihatan... hahaha.. gile tak senunuh.... ye ar... baru bangun kot... taik mate pun tak abeh kuar lagi.... kene la tenyeh.. haha....

Selalunye aku akan sampai kelas dlm 8.40-8.45. Tapi aku tak pernah pun kene tanye dgn Pak Abu knp datang lambat.. haha.. nasib baik.... masuk kelas, duk tercungap2, terus salin nota, buat2 macam dah sampai stgh jam yg lalu.. ngahahaha....
perasaan aku bile dah sampai kelas, same cam die ni...

Hari ni plak aku terjage awal, tgk jam.. 7.50.. dalam hati terdetik.. "yea.. boleh g structure awal...". Tapi tah camane boleh tertidur balik, n bangun kul 8.15... grrrrr......

Dah memang takdir hari rabu aku begitu agaknye.. huhu... (-_-")

Tetibe nak tolong promote citer.. huhu...



Huh!! lame giler tak update.. Sebab terlalu bizi dengan final submission.. seb baik dah submit.. Mase time tgh bizi giler tu, macam2 giler bende dalam pale otak ni nak tulis.. Tapi tak berkesempatan.. tapi bile dah free skrg ni rase cam malas plak... xde feel... heishh.. apesal aku rase gaye penulisan aku cam lain macam je ni? Feel masih belum datang agaknye.. huuhu... saba2... it takes time.. huhu...

kali ini, marilah dengar aku bercerita tentang rancangan kegemaran aku buat mase sekarang.. *topik ni tak pernah terlintas pun mase bizi ari tu... Iaitu Nur Kasih.. huhu.. aku mencadangkan agar sume rakan dan taulan menonton drama ini.. sebab ape? Sebab die best!!! huhu.... Xtau nak cakap camane...

Aku memang takkan berkesempatan la nak tgk kat tv... Slalu tgk kat catch up tv3 je... Tapi loading lambat gile... Pasal menggunakan internet berkelajuan siput sedut.. huhu... Tapi aku akan menjadi sangat eksaited bercampur ghairah ape bile telah berjaya load episod tersebut... Aku akan tgk jugak montaj die walaupun same je tiap2 kali pun... Mase montaj tu, mesti jantung aku berdebar-debar gile... huhu.. motif debaran? aku pun tak tau... ngahahaha....

ni masjid uia yg dikatekan kaherah itu...

Tapi seyes la... bile abih satu episod, rase cam tak sabar gile nak tunggu next episod.. begitulah gambaran betape bestnye cerite ini.. oleh yg demikian, silelah menonton... huuhuhu...

motif post pasal ni? huhu... xtaw... mungkin sebab baru abis tgk nur kasih... hahaha....

p/s: kenape aku rase gaye tulisan aku lain macam je ni... heiiihhhh.....

Friday, October 2, 2009

Eton Pun Dah Tinggalkan Aku..

weh.. kenapekah sekarang ni hidup aku dirundum kesedihan yg berpanjangan? huk2... Eton da mati!!!! huwaarrrgghh... Eton da mati....... Kenape kau mati eton?!!! *gaye ibu meroyan...

Petang smlm (khamis) time aku balik bilik, aku tengok eton cam len macam je. Aku goyang2 ar aquarium tu.. Fuhh... Seb baik la die masih hidup.. Tapi aku tengok die macam lain la... terdetik jugak di hati "dah nak mati ke die ni?"... Pastu aku pun buat bese je la.. Memakan bihun kungfu depan eton... Pas tu aku mandi. Then waktu nak smyg tu aku nampak Eton cam dah kejung. Aku goyang pun die tak gerak. huhu... untuk menyedapkan hati, aku smyg ar dulu... Pas smyg nanti aku goyang lagi...

Huk2.. dan telah terbukti.. Eton memang dah pergi meninggalkan aku keseorangan.. Mungkin Eton kecik ati dgn aku, sebab janji nak carikan pengganti Sudin. Die terlalu rindukan sudin barangkali, sehingga memudaratkan kesihatannya...

pesan buat Eton, "sob... sob... sob... Eton, nape mati cepat sangat? Bukan aku memungkiri janjiku terhadapmu.. Aku dah pegi dah wangsa maju selase ari tu... Ingat nak beli ikan gapi banyak2.. Xde la kau bosan sangat nanti bile aku pegi kelas... Aku plan nak beli pokok2 air jugak, pastu nak tambah batu warna-warni nak bagi ceria siket rumah kau tu.. huhu.. Aku tau, makanan ikan bulat2 kaler merah tu, kau tak berape suke.. Ingat nak bli lagi yang cacing2 tu... Aku dah sediakan bajet RM50 dah utk makeover rumah kau tu.. huhu.. Tapi aku cari kedai ikan kat area wangsa maju tu, aku tak jumpa... Ingat nak kuar usha2 lagi Sabtu ni... huhu.. sedih betul aku... Kalau kau tunggu lagi 2-3 ari, mesti aku dapat membahagiakan ari2 terakhir kau.. sob... sob.. sob... Xpe la... Dah ajal. Nak buat camane.. Semoge kau damai disana... Kirim salam kat Sudin kalau kau jumpe die nanti.. Salam..."


ETON
R.I.P OGOS 2009- 1 OKTOBER 2009

Sunday, September 20, 2009

Entri Khas di Pagi Raya: Edisi Sakit Jiwa

Woh... hari ini sudah hari raya.. uhuk2.. Hari yg paling aku tak nanti2.. hahaha.... Tahun ni aku xde baju raye. Baju raye tak sempat siap. Baju je siap... Kain tak sempat sebab maleh dan sedikit sakit jiwa.. huhu... Xpe2.. Raya haji maseh ade... Dun wori...

Pada raye kali ini, aku langsung tak hepi.. Tak tau kenape. Jiwa aku sedikit kacau.. Mungkin sebab setan2 telah terlepas dari di ikat, maka salah seekor drpdnya (beberapa ekor juga mungkin) telah terus menuju kepada aku yang lemah iman ni.... ngahaha...

Ape pengertian raya pade anda semua? Huhu.. Bagi aku, pada tahun ini, raya aku bererti kepura-puraan.. Berpura-pura gembira walau hakikatnya jiwa tengah sakit. Pura2 bermuka manis walau pun tengah bengkek dengan org tu. Pura2 sangat welcoming walaupun dalam hati tanak bagi org datang rumah...

Itulah raye aku tahun ini...

Sekian, Salam Aidilfitri.... =)


Thursday, September 17, 2009

Damailah Dikau Di Sana..

Masih ingatkah lagi anda tentang teman2 aku yang bername Sudin dan Eton yg telah mengubat kesunyian hati ini?Kalau tak tau pasal tu, boleh kelik di sini.

Huhu... Pada sepanjang cuti raya ini, aku telah meninggalkan sudin dan eton di bawah penjagaan rumate ku Nadia Nasir Othman kerana aku pulang sendiri kali ini. Naik ketapi, camane nak bawak ikan naik ketapi.. huhu...

Pada pagi ini, Khamis 17/9 bersamaan dgn 28 Ramadhan, (lagi 2 hari nak raye) Sudin telah kembali ke hadrat Ilahi.. huhu... Baru 3 minggu aku mengecap kebahagiaan bersamanya. Tapi apakan daya, dia telah pergi dulu meniggalkan kita di dunia ini buat selamanye... huhu...

Buat Sudin, damailah dikau disana... Maaf andai sepanjang penjagaan aku, ade terkasar laku dan kata... Semoga dirimu berada di bawah lembayung dan rahmatNya.... Aminn... T_T


SUDIN
R.I.P Ogos 2009- 17 September 2009

Wednesday, September 16, 2009

RINDU


Ape yang kamu tahu pasal rindu? Ape itu rindu?
Rindu itu adalah, anugerah dari Allah, insan yang berhati nurani, punyai rasa rindu..

Ape yang kite buat bile rasa rindu?
Bila terasa rindu, kusebut namamu, dengan harapan kau kan muncul dalam tidurku...

Kenapa perlu ade rindu? Kenapa dikatakan rindu tu anugerah dari Allah? Sebab rindu tu bukan satu perasaan yang menyenangkan pun... Sebaliknya, rindu itu amat menyakitkan...

Macam mane rase rindu? Rindu tu rase macam jantung sakit sangat. Rase macam ade seekor kumbang yang tengah tebuk lubang dalam jantung kamu. Lepas tu rase macam ade cecair yang nak terkeluar dari mata kamu. Lagi ditahan cecair tu dari keluar, lagi kuat kumbang tu menggerudi jantung kamu... Macam tu la rase rindu. Memang tak bes langsung. Serius sakit.... Tapi kenape ade orang kate rindu itu indah?

Ape kite buat kalau kite rindu kat seseorang? SMS je la...
Tapi kalau kite xleh nak anta SMS? Kol je la... lagi senang.
Tapi kalau kat tempat org tu xdpt signal? Pergi je la jumpe org tu.
Tapi kalau kita takkan dapat jumpa org tu? Tengok gambar pun xpe.. terubat jugak rindu...
Tapi kalau tengok gambar, lagi la membuak2 rindu.. tak berkurang langsung pun... Xpe, lame2 nanti kite lupe la...
Tapi makin lame, lagi la makin rindu... Camane?

Haihh...

Monday, September 14, 2009

Kehidupan Pelajar Archi yang Terlampau...

Woh.. sejak dua menjak ni, aku rase sistem badan aku dah tak betoi dah.. Siang jadi malam.. Malam jadi siang... Ini lah penangan akibat daripada terlalu banyak assignment dan kerja2 studio yg perlu disiapkan selama 3minggu berturut2 ari tu.. Oleh yang demikian, aku telah didiagnoskan mengidap sejenis penyakit yg bernama UBS yakni Uncontrollable Body System. Haa... Same seperti name penyakit ini, ia adalah sjenis penyakit dimana si pesakit langsung tak dapat nak kawal sistem badan die. Kire macam badan die ni dah tanak dengar cakap la.. Buat ikut ske ati die je... Kalau korg pegi google pasal penyakit ni, nescaya takkan jumpa sebab penyakit ni aku sendiri yg diagnos.. ngiahahaha.....

Begini alkisahnya...

4 september 2009:
Selepas presentation yg disabled tu, pastu petang tu ade talk by Bro Zafar kat LT. Bile balik bilik, around pukul 5 kot kalau tak silap, aku telah mengambil keputusan untuk tido sekejap sementara menanti waktu berbuka... huhu... Dan akhirnya aku terjaga beberapa minit sebelum azan maghrib.. Setelah berbuka dan solat, mate masih terasa berat dan aku sambung tido kejap.. huhu... dan terjaga pada pukul 5.30 pagi untuk bersahur akibat dikejutkan rumate.. haha.. tu pun seb baik nad kejut. Kalao tak, maunye aku tido lagi sampai bebuke esoknye.. huhu..

6 September 2009:
Pada malam sebelumnya, aku dan rakan2 telah stay up sampai pagi untuk menyiapkan ESS (tapi tak siap pun) di rumah Nadia Nasir Osman. Dan pada pagi itu kami telah bergegas balik ke UIA kerana Nik ade program dan aku pun rase tanak bazir mase lame2 kerana ade banyak tugasan menanti aku. Sesudah subuh lagi kitorg dah gerak, and sampai UIA pada pukul 9 pagi. Sampai2 aku ingat nak tido dalam sejam dua.. Skali bile bangun, tup2 dah pukul 5 petang.. Gile melampau aku tido... T_T

11September 2009;
Hari ini adelah hari yg dinanti2kan oleh semua budak2 archi 2nd year section3 yakni section aku.. Ini adelah hari pengakhiran penyiksaan selama 3 minggu kami.... huuhuu.. penyiksaan tanpa belas.. memang sadis.. Pagi tu setelah consult design dgn Bro Suhaimi, die suruh aku ubah lagi beberape bende. Setelah ubah (dengan mate yg layu gile dah 2 ari tak tido), aku pun nak konsult balik dgn bro Suhaimi. Tapi beliau bizi la pulowk.. Jadi, consult la dulu dgn bro. Zafar. Sementara menunggu brader2 sekalian semayang jumaat, ingat nak tido la sat kat surau bersama Nabilah Rusdi. Kitorg stat tido pade pukul 1.30 petang, dan terjaga pada pukul 5 petang. Time tu brader2 sume pun dah balik dah. Kalau tau, baik tido terus kat bilik je.. Lagi bagus... Pastu kitorg balik bilik.. ingat tadi tanak tido, tapi sebab ngantuk sangat, tido la jugak. Sekali bangun dah pukul 11 malam. Org lain dah abes terawih 20 rakaat, aku baru nak berbuke.. ngahaha... melampau....

12 September 2009:
Yeay!! masenye untuk balik ke kampung halaman.Dengan menaiki ketapi lak tuh.. huhu.. first time aku naik ketapi sendiri.. And tak tau kenape, dalam ketapi tu, langsung aku tak boleh nak bukak mate.. Memang tak boleh... serius!!! Seb baik la tu ketapi shuttle Ipoh-Kl. So, die last stop kat Ipoh la.. Kalau tak, tak dah sampai memane tah aku.. huhu... Balik umah terus sambung tido sampai bebuke. Pas maghrib, tido lagi sampai 10 malam...

13 September 2009:
Setelah bangun sahur dan semayang subuh, ingat tanak tido dah.. Tapi akhirnye aku tewas. Kul 8 aku tido, ingat nak tido kejap je. Tup2 bangun dah pukul 6 petang. T_T

14 September 2009:
Hari ini, sama seperti hari sebelumnya, tapi tak semelampau semalam.. tido pade pukul 12 tgh hari, dan bangun pada pukul 5.30 petang...

Huhuhu.. Apekah yg telah terjadi pade sistem peniduran aku.. Besenye pas tak tido beberape hari, bantai tido sehari, dah stabil balik dah.. Tapi nape sampai sekarang ni tak stabil2 lagi? Mengapekah?!!

Kawan2.. adekah kamu juge mengalami sindrom UBS yg same seperti aku? huk3...

Saturday, September 12, 2009

Pengakhiran Yang Tak Berape Nak akhir....

huhu... lame dah tak mengupdate blog neh.. sepanjang 3 minggu yg lepas, hidup aku memang caca- merba giler2 ar.. bukan hidup aku sorg la... hidup sume budak2 archi 2nd year. Lebih2 lagi section aku... Haha.. Ari2 tido pas subuh.. Pastu tak sempat mandi pegi kelas ungs... hehe.. Dan yang tidak ketinggalan terkene tempias akibat kebizian aku ialah Sudin dan Eton, yakni selalu terlupe bagi diorg makan.. haha...sian budak 2 ekor tu...

Dan akhirnye setelah berpenat lelah selama 3 minggu, kami telah dicutikan selama 2minggu.. haha.. heaven giler weh.. Dan hari ini, aku telah pulang kekampung halam dengan menaiki keretapi.. hak2.. sengal giler nak naik ketapi. Padahal tak tau nak tunggu ketapi kat mane. Seb baik aku yg berdikari giler ni akhirnye berjaya gak memboloskan diri dalam ketapi.. Ngahaha... Dalam ketapi lak langsung tak leh nak bukak mate. Seb baik last station die ipoh. Kalau tak, tah da sampai mane dah aku.. huhu....

And bile sampai kat stesen ketapi ipoh, baru aku mesej akak aku suh ambik... Damn, patutnye mesej ar sblm sampai, tapi sebab tetido maut punye pasal.. ish3... Pastu plak, aku yang kene bawak moto balik umah. Dah la dengan mamainye, tak tau jalan lagi.. huhu.. dan jalan dalam 100 meter, tetibe je aku rase cam pelik semacam.. Terus aku jerit kat akak aku, "woit bengong!! mane helmet?!!" Cam siyot betoi ar pompuan tu. Ade ke patut tak bawak helmet extra. Dah la jalan tengah2 pekan tuh... haha.. seb baik tak jumpe polis..

Berbuke hari ini adelah masakan bapak aku. Jelatah sardin, rendang ayam, dan ikan masin. Sume bapak aku buat sorg... Kakak aku tu lgsg tak tolong.. (time tu aku sambung koma kat depan tv, boleh dimaafkan...)

Pastu time berbuke bapak aku cakap malam ni Pak Hanif nak datang. Nak "pulih rumah". huhu.. aku pun tak paham. Bapak aku kate tu adat org dulu2. Bile ade org dalam rumah tu meninggal dunia mungkin.. And yg peliknye, die siap celup2 daun apetah dalam air, pastu renjis2 satu rumah... siap tabur2 pulut kuning dengan bertih lagi. Bile die nampak aku, aku pun kene renjis same.. Cess.. Belum naik pelamin pun dah kene renjis.. haha.. Tapi seb baik la ni bulan pose, jin sume kene ikat.. Xde la cam seram sgt aku tengok upacara yang tah ape2 tah ni...

Huhu.. balik cuti ni aku bawak banyak barang.. cuti yang tak berapa nak cuti bagi aku.. mungkin.. huhu... banyak kerja lagi yang harus disetelkan. Balik2 cuti je, dah terus crit. Pastu ade beberape assignment yang kene anta pas cuti.. huhu...

Oleh yang demikian!!! Wahai rakan2 seperjuangan.. marilah kite same2 berjuang di cuti raye ini!!!! hahaha....

Monday, August 24, 2009

Aku kini Dah Berteman

Hidup aku sejak dua menjak ni rase kosong... aku rase sunyi..
Bile duduk sorg2 kat bilik, lagi la.. terase beb!!

Ye la.. Org lain ade 'teman'. Bile tensen, boleh mengadu. Bile boring ade teman menghilangkan boring.. Aku pun manusia biasa gak.. Aku pun nak ade teman gak... Bile aku tensen, ade tempat mengadu. Bile aku stay up malam2, ade yg teman. Bile aku on9, ade yang tunggu aku.. huhu... aku pun teringin gak wehh...

Tapi aku tau la... aku ni maseh student.. Tak sesuai la nak berteman. Lagi2, aku ni budak architecture... Lagi la slalu xde mase. Nak jage diri sendiri pun tak terlarat. Inikan pulak nak ade teman saling menjage la konon.. huhu... tak sesuai... tapi aku nak jugak merase. at least, aku dah ade pengalaman..

Tolong la bagi aku peluang ok? Aku pun nak merase hidup berteman... tolong faham aku okay... aku akan try the best... Insyaallah....

Mungkin korg anggap aku kecoh, baru dapat teman pun nak citer kat blog.. huhu.. biarlah.. aku nak org tau status aku skrg. Kalau tak menjadi pun xpe.. At least aku tak main sorok2.. Meh aku nak kenalkan teman baru aku.. harap korg terime die sbg sebahagian dari aku, okay...

Yang biru ni, name die Sudin

Yang merah pulak Eton.

Sudin dan Eton muke boring teman aku on9 lame sangat... huhu...


ni rumah sementara Sudin dan Eton. Nanti aku ade duit lebih sket, aku beli balang kace cantik sket untok diorg... sabar ek korg bedue...

Sunday, August 16, 2009

Hari Ini Hari Ahad

Hari ini ialah hari minggu a.k.a hari ahad. huhu... hari ini aku telah bangun awal... tapi tetap mandi lambat.. heheh.... bangun2 terus buat note structure.. haha.. bagos tak aku?

aku rase hari ni sangat tenang.. tak tau kenape.. environment die cam lain macam je.. tenang semacam.. mengingatkan pade zaman sekolah menengah time weekend sume budak dok sebok buat keje skolah, basuh baju, iron uniform utk seminggu, makan megi, atau tunggu parents datang... huhu...

walaupun hari ni ialah hari yg tenang, tapi jiwa aku je yg tak tenang.. haha.. jiwa kacau...

kenapa hari ni dah hari ahad??? esok isnin... ade studio.. pastu slase, ade ungs. Pastu rabu, ade structure, pastu kamis, ade ungs balik, pastu jumaat, ade studio lagi... Huwaaargghhh... tanak...tanak.... aku nak hari2 adelah hari ahad!!!!!!!

Sunday, August 2, 2009

Enrti Khas, limited Edition: Presenting The DK!!!!

Mungkin masih ade yg tak tau ape kah maksud 'DK' pade name 'hajarDK'.. huhu... Ia bukanlah hajar Dorayaki, hajar Dewan Kuliah, hajar De Kerek, mahupun hajar DisKo sebagaimane yg pernah diteka dengan membuta tuli oleh org awam...

Oleh yg demikian... pada hari yg bermakne ini, marilah aku mempersembahkan 'the real DK'!! huhu.. tak lain tak bukan, bapak aku sendiri, iaitu Din Kamar in the house!!!! ngahahaha.... di sini, aku ingin mengambil kesempatan untuk mengumpat bapak aku ini yg aku panggil DADDY (sile jangan percaye), dan bercerite serba sedikit tentang kekejaman yg telah beliau lakukan terhadap aku... huhu...

Name sebenar beliau ialah Din Kamar b. Kamaruddin.. Kalau diperhatikan dengan betul, name beliau adelah bersempena name bapaknye, yg hanya diterbalikkan... Kamaruddin -- Kamar Din = Din Kamar.. huhu.. sungguh unik bukan... (-_-") Bapak aku seorg yg garang. Serius garang... Sehinggakan abang2 dan kakak2 aku yg dah tue bangke itu juga takut utk bercakap tntg certain2 perkara dengan beliau...
Sile teka kenapekah beliau meletak tangan diperut? huhu.. bukan kerane sakit perut, tetapi kerana ingin menayang jam tangan yg dipakai olehnye... bapak sapekah?!! (-_-")

Pade waktu aku kecik2, daddy slalu tekankan tntg kepentingan bahasa inggeris dan matematik. sebab bagi beliau, maths n bi adelah sgt penting. Pengajaran maths dan science dalam bi tu, bapak aku la yg usulkan. (ni lagi la xleh caye).Malam2, die akan ajar aku maths n bi.. Dan pengajaran tu xkan sah kalau tak diakhiri dengan tangisan dari aku. Bukan menangis kerana terharu dgn ilmu yg dicurahkan dengan penuh keikhlasan... tapi mengis setelah diketuk bertalu2 dikepale serta ditengking2 sehingga seantero kampung pun bole dengar... huhu.. daddy kejammm... (T_T)

Daddy seorg yg amat berjimat cermat. Dulu die slalu beli beg skolah 'second-hand' utk aku... huhu... Beli kat pasar mane tah.. Kalau dah koyak pun, daddy akan jahit sendiri.. sampai dah nazak, baru daddy beli baru.. tapi walaupun baru, tapi maseh second-hand la... second-hand yg baru dibeli boleh dikira baru la kan... haha.. tapi xpe la.. berkat beg skolah second-hand pun, aku berjaye jugak menjejak ke menara gading ni... *tetibe rase cam terharu lak (T_T) Tahap keberjimatan daddy ialah sampai beliau mencipta satu alat penggera menggunakan jam loceng dan diletakkan dalam kolah air. Bile air kolah nak dekat penuh je, jam tu bunyi ar. Ini disebabkan selalu lupe tutup air, dan air kolah melimpah2 tanpa disedari.. Daddy sangat marah kerana bil air dibayar olehnya.. Dan banyak gak bende yg dibuat sendiri oleh beliau yg pernah aku cerita dalam entri aku... sile klik sini untuk cekidaud... Kalau pasal makanan lagi la daddy marah kalau dibuang2... Kalau masak nasik berlebih2 sampai buang2, mesti beliau marah.. Prinsip beliau dalam memasak nasik ialah "biar xcukup, asal jangan berlebih2".. apekah?! huhu... N kalau kasut putus atau lekang ke, beliau akan repair sendiri. Xyah beli baru... dah teruk sangat baru beli baru.. huhu.. sekarang korg dah tau manekah aku mewarisi sifat2 aku sekarang...

Close-up wajah beliau.. Dah macam Pi'e yg slalu blakon citer anak mami tu la plak aku nengok..

Aha... Aku selalu rase yg bapak aku ni xserupe dgn bapak org lain... Mak aku pun dulu slalu cakap "abah kome ni xserupe org...". Bapak aku takut untuk berjumpe dgn masyarakat... sebagai contoh, beliau pernah pegi kenduri kawin, salam dengan tuan rumah, pastu terus balik, makan nasik kat rumah... huhu.. dan kalau balik keje pun, beliau tanak lalu jalan yg depan die ade kedai kopi cikgu mat nor kerana takut kelibatnye dilihat oleh org kampong... mungkin kerana banyak gadis2 mengenyit mate kat beliau, dan beliau rase tak senang hati barangkali.. think positif hajar, think positifff.... Kalau bercakap dalm telefon, lagi la... xde mukadimah, xde ape.. die main terjah je... cakap je terus.. sebagai contoh, "aja!! esok pagi suruh mak kamu masak bihun!! masak bihun!!" klik.. terus je letak.. xdan nak kate ape pun.. huhu.. camtu la daddy aku... haihh..
Gambar terakhir beliau bersama arwah mak...

Bapak aku suke tengok citer kartun.. Antara kartun yg diminati oleh beliau ialah Dragon Ball, Spongebob Squarepants, Chibi Maruko, dan beberape citer kartun disney yg ade anjing name goofy, dan yg seangkatan dgnnye.. ape tah.. aku pun xtaw... Kalau tengok citer katun, bapak aku la yg akan gelak paling kuat sekali.. tah ape yg lawaknye tah... katun kene hempap, kene langgar, kene macam2 tu pun die bleh gelak... xpaham aku... Dan kadang2 citer2 sedih cam Bersamamu tu pun die bleh gelak2..adekah patut?!! (-_-")

Cukuplah takat ni je cerite mengenai bapak aku.. huhu.... banyak lagi kalau nak dicerite, tak terhabis... tak baik ngate bapak sendiri.. isyh3.. ape nak jadi kaw ni hajar.. huhu.. tapi, walaubagaimanepun, aku tetap merasekan yg bapak aku memang de best... one of a kind... bapak org lain, xkan ade yg macam bapak aku.. bak kate mak, "abah kome ni xserupe org...".. huhu.... Memang amazing la bapak aku ni wa cakap lu.. huhu.... sape yg nak jadi menantu, masih ade 2 tempat kosong...


p/s: DK kini bergelar dude beranak 7 dan bercucu 14.. gadis- gadis!!! ade yg berminat tak?!

Friday, July 24, 2009

Aku, Sakit dan Addicted.. Uhuk3...

Disebabkan oleh gaya hidup yang tak sihat yg diamalkan oleh aku selama ini, aku telah menghidap suatu penyakit. Tapi bukan la penyakit pun... cume kesakitan je la.. hahaha... what ever la.. xyah pening2... mari straight forward.. huhu.. aku kini mengalami Low Back Pain..

huhu... low back pain ini berpunca daripada duduk yang terlalu lama disamping kurangnye aktiviti bersenam.. huhu.. ye la.. mane taknye. Dalam klas duduk... pastu kalau gap antara kelas yg panjang pun, aku malas balik bilik, and duduk kat lab comp.. kalau kat bilik pun, balik bilik je, terus duduk mengadap komputer... duduk lagi dan hanya akan bangun bile mau ketandas... haihh... mane la tak sakit.. huk3...

selain itu, aku sekarang ialah internet addicted... ye... kalau ade mase free, aku akan rase cam nak on9 je.. kalau tak on9 sehari, aku rase tak lengkap hari itu... Klau tak on9 untuk beberape hari, hidup aku rase tak keruan.. at least kalau dapat on9 5minit pun jadilah sebagai pengubat rindu aku terhadap internet ni.. haha.. dah macam bercinte la pulak...hadehh.. parah2... dan oleh sebab terlalu lame mengadap skrin komputer, aku rase mate aku dah mule nak rosak.. hahhaha... memang tak sihat langsung gaye hidup aku skrg ni...

p/s: dah dua kali aku ke IIUM Health Centre. Doktor tu cakap, "kalau sakit tak hilang lagi dalam mase seminggu ni, datang balik, dan kite akan bagi injection".
Oh pelisss.... kalau sakit pun aku buat2 tak sakit... ngahahhaha....

Wednesday, July 22, 2009

Aku, Buku, dan Kesihatan

Hari ini telah pergi berjalan2 disekitar CAC untuk menghabiskan mase sementara menuggu kelas yg seterusnya... Kat dalam CAC ade bookfair... Hasil daripada skill 'merengek' aku, akhirnya telah mendapat sebuah buku diatas daripada Mardhiah Yunos... hehehe.... aku just suruh die beli buku tu, pastu aku nak pinjam... tup2 die beli trus untuk aku.. huhu... jangan jeles... sayang giler la kat hang Mar.. *dan dan....

dan setelah hati dengan gembire kerana berjaya mendapat buku, terus ke luar CAC untuk tengok bende2 kat situ lak.. haha... siap buat cek kesihatan segala.. RM10 untuk cek yg kat jari tu, and RM3 untuk cek melalui mate.. Hasil daripade kedua2 check-up, aku telah didapati:
1) tekanan darah kurang stabil
2)hormon tak stabil
3)stress
4)banyak toksid dalam badan (sebab tu kaki aku sakit lately)
5)kandungan glukos tinggi
6)banyak angin (sebab tu slalu sakit kepale)
7)darah kotor
8)kurang rehat

dan mgkin ade beberape yg aku tak ingat.. haha... banyak benor sakitnye... huhu..

OK!!!! Gaya hidup sihat bermula sekarang!!!!  (semangat berkobar2)

err.. tapi tadi dak2 bilek sebelah baru bagi kek choclate moist... huhu.. xpe2..
Gaye hidup sihat bermule esok!!!!!! hahaha....

Tuesday, July 14, 2009

Topeng Ini Terlalu Berat

Dah masuk 2 minggu sejak mak aku 'pergi'.. Aku masih boleh ingat dengan jelas ape yg berlaku 2 minggu lepas.. Macam mane mak aku yg mule2 mase balik rumah, masih boleh berjalan, bersembang dengan sedara mara, dan semakin lemah dan lemah dalam mase beberapa hari.. Aku masih boleh dengar suara mak aku cakap "mak dah nak mati dah ni".. Aku ingat lagi mase mak aku cakap macam tu.. hati anak mane yg tak sedih.. nak2 lagi aku anak bongsu.. Lagi la terasa..

Aku bukan anak yg baik.. Aku xsempat nak berbakti semase hayat mak aku.. Aku banyak buat dose kat die.. Aku tak pandai nak jage mak aku betul2.. Ingat lagi mase mak aku dah terlantar kat rumah, mak aku mintak aku tolong sikatkan rambut die. Pastu mak aku cakap, "anak org sebelah katil mak tu, hari2 anak2 die ikatkan rambut die"... Mesti mak aku jeles tgk org katil sebelah die.. Ade anak yg sayang dan manjekan die... jage die kat hospital malam2.. Malam2 mak aku sorg2 je kat hospital.. sebab xde org yg boleh jage die..

Aku ingat lagi, mase aku melawat mak kat hospital sebelum final multidip. Die cakap, "nanti kamu cuti 2 minggu, boleh la teman mak kat sini malam2".. Mase tu aku rase cam tanak sgt tido hospital sebab aku takut.. aku harap mak aku cepat2 keluar. Bile mak aku dah keluar hsptl, aku seronok sgt sbb xyah nak teman kat hspital.. Kalau la mase boleh diputar balik.. Kalau dengan duduk kat hospital lebih lame, mak aku boleh sembuh, aku tak kisah... nak suruh aku duduk situ terus pun aku sanggup...

Aku masih ingat malam mak aku sakit tenat kat umah... Aku dengan kakak aku je ade kat umah.. kakak aku dah nangis2 dah.. mak aku dah meracau2 teruk dah... aku yg ade dgn mak aku mase dalam ambulans, mase doktor tengah check mak aku... Banyak2 doktor yg check, semua pun bagi respon negatif.. aku takut sangat mase tu... aku takut.. seyes aku takut.. aku belum bersedia untuk kehilangan mak... aku belum mintak maaf dengan mak.. aku belum cakap "orang sayang mak"... aku banyak sangat dose... aku pegang tangan mak... tangan mak sejuk je... dari pagi samapai malam tu, aku dah siapkan diri aku untuk dengar 'berita buruk' tu..

Malam tu, bile doktor kate mak aku dah mati otak, family aku yg pompuan, semua nangis teruk.. Aku empang air mate aku kuat2... aku tanak nagis.. aku xtaw kenape aku tanak nagis mase tu.. huhu.. mungkn sebab aku meredhakan mak aku pergi... aku pasrah... ajal takkan lambat walau seminit pun.. aku tau tu...

aku cube untuk ceriakan diri.. aku tanak tunjuk yg aku sedih.. Aku rase macam aku pakai topeng.. korg tengok aku macam hepi, xsedih.. tak nangis tak semestinya tak sedih... ketawa tak semestinya gembira.. tu la aku sekarang ni... Aku cuba untuk menahan diri.. aku ingat aku kuat untuk hadapi semua ni.. tapi sebenarnye aku tak sekuat mane... tapi aku masih akan terus memakai 'topeng' ni.. walau seberat manepun.....

Tuesday, July 7, 2009

Hidup Ini Memang Mencabar, Tolong Jangan Cabar Kesabaran Aku!!!!

heiih.. susahnye nak menjadi dewasa.. huk3..
ni la yg aku slalu pikey skrg.. aku rase cam musibah datang bertimpe2 skrg ni.. huhu.. kenapekah? Kenape bencana slalunye datang banyak2 skaligus? Kenape x datang satu2.. Bagi la ruang untuk aku setelkan satu2 dulu... hadeh.... tensi2...

Camne la agaknye hidup aku di mase akan datang? Aku memang tak dapat bayangkan buat mase sekarang ni... Dulu kalau aku berangan pape pun, mesti akan include mak aku skali... Heihh.. hidup memang tak leh nak jangka.. Nampaknye aku kene buat angan2 baru.. huhu...

Pastu ditambah lagi dengan konflik yg dah nak bermula di kalangan adik beradik. Eh tak.. tak... adik beradik aku yg lain ok je.. kami masih unite.. yg sorg tu je tetibe buat hal...huhu... kalau mak aku ade kan best.. huk3...

Masalah kewangan pun dah mule menjadi semakin parah gak ni... Ni yang aku paling tak puas ati.. Nape sume org nak kate aku boros? Bile mase aku ade beli macam2 bende? Ade nampak aku tukar enset? Aku pakai enset cabok tu je... Dah la cat kat blkg die dah banyak yg terkopek.. Aku pakai 2 enset pun sebab nak berjimat. Bukannye sebab aku nak bajet aku kaye ade banyak duit, so mampu pakai enset banyak2.. Aku pakai 2 sebab nak SAVING ok.. Ingat aku suke ke nak hangkut enset bebanyak dlm poket. Bukan aku ade handbag pun... Errrgghh...

Tak habis2 nak suh aku saving.. Aku rase mmg aku dah saving pun... Tau tak bile last aku bli baju? Mase kat CFS dulu.. dah nak dekat 2 tahun OK!!! See.. Baju2 aku pun dah lusuh2 sume.. Tapi sebab aku tau aku tak mampu nak bli baju baru, aku belasah je pakai.. Tudung2 aku pun dah berbulu dah sume.. aku tak cukup duit nak bli yg baru... tu pun masih nak kate aku boros lagi ke?

Memang la aku dapat PTPTN RM3500 satu sem.. Pastu, tolak dgn duit yuran lagi, tinggal RM2000. Banyak ke RM2000 tu? tolak tu.. tolak ni... bape je yg tinggal... Xyah la nak compare dgn UiTM yg yuran RM350 tu... Makan kat uia ni bukannye murah.. Xyah la nak compare dgn UiTM yg bagi makan free tu.. Tolong la pahammm.. Xyah la nak compare zaman sekarang dengan tahun 1995.. banyak dah beza...

Kalau tak caye, meh aku buktikan ke mane duit aku habis...

-Yuran Sem 1- RM1400
-Yuran last sem yg aku xbyr lagi - RM300
-Saving Heritage Stadi - RM500
-Broadband utk 1 sem (1 sem=5bln) - RM500
-Project + assignment (1 sem ade 3 project n banyak assignment) - RM300
-Duit kelas (1 minggu kutip RM5 utk heritage) utk 1 sem - RM 100
-Makan (purata dlm RM5 sehari x 5 bln) satu sem - RM750
-Brg2 runcit (e.g. sabun, syampoo, biskut, milo pe sume) - RM250
-Top up utk 5bln - RM60

Mari kite totalkan same2..

TOTAL EXPENSES= RM4160
PTPTN = RM3500
ABAH BAGI (Rm200x 5bln) = RM1000
BALANCE utk 1 sem= RM340
BALANCE 1 bulan = RM68

Tu tak kire lagi dgn duit tambang bas utk balik kg.. nak kene bayar mcm2 lagi.. duit buku2 lagi.. ingat aku nak bli buku pakai ape? Air liur? Kalau boleh aku tadah air liur ni buat jual.. Dah lame dah aku buat.. Ni pun roughly je aku kire. Sebenarnye banyak lagi kalau di detailkan...Broadband tu aku rase memang perlu.. Sebab aku pakai desktop. Bukannye laptop mcm budak2 lain.. bleh la nak angkat2 bawak kat cafe.. Kalau aku banyak duit, aku pun da bli laptop gak... Kat umah pun bukan ade intenet. sebab tu aku rase broadband aku adelah perlu...

Sabar pun ade hadnye bang!!!! Aku dah tak larat dah mempertahankan yg aku ni tak boros.. Lantak ar situ.. Nak cakap ape pun cakap la.. Aku dah meluat!! Menyampah!! Ye ye.. Aku boros.. Aku memang boros.. Jangan bagi aku duit lagi dah.. Aku tak pandai save duit aku... Puas ati??!!!

Saturday, June 27, 2009

Kasut Laki VS Kasut Pompuan


kenape org pompuan ni suke sgt pakai kasut2 yg cam high heel, wedges, kasut tah ape2 lagi tah.. aku pun tak tau sangat... Best sgt ke?

Bagi diorg, kasut2 cam tu nampak cantik bile pakai.. Menyerlahkan kecantikan kaki la gamaknye... Bukan ke dah banyak kajian yang kate kalau pakai kasut yg bertumit tinggi tu, tak bagus untuk tulang belakang...Tapi pompuan ni degil. Xkisah pun nak bersakit2.. Janji nampak cantik.. No pain, no gain... Ngahaha.. Pahape tah...

Aku pun tak tau kenape, tapi aku selalunye lebih tertarik dgn kasut2 lelaki.. huhu... aku suke tengok kasut2 yg cam elegan yg lelaki pakai ke pejabat tu.. wahahaha... bergaye gilerrrr... Tapi aku xde la samapai tahap nak beli.. stakat tengok2 n try kat kedai je la.. nanti mesti aku belikan kasut untuk laki aku, lagi banyak dari kasut aku... ngahaha...
Aku rase, kasut laki memang best!! Seyes!! Kasut2 yg jenis macam gambar diatas tu, kat dalam die lembut gile.. Diselaputi dengan lapisan kain yg macam span...Kalau masukkan kaki kat dalam tu, aku rase cam tanak keluarkan dah.. seyes!! Heaven untuk kaki... huhu... Tapi kasut pompuan lak, kebanyakannye memang menyakitkan.. Kalau yg lembut2 tu besenye untuk makcik2 atau ibu2 mengandung.. Kalau kasut yg jenis 'org mude' ni, sakit kaki woh... Aku penah try...

Dah tu, kasut laki ni besenye bertutup sume.. Dapat menjage kaki anda. Bayangkan kalau ade barang tajam jatuh atas kaki, xde la kaki cedera.. Ini tak, kasut pompuan suke sangat pesen yg bertali2 bagai tuh.. Dah la ambik mase nak ikat, leceh.. Kalau bawak pegi beraye, org lain sume dah masuk umah, korg masih terkial2 di muka pintu untuk mencabut kasut... Xpun time org nak balik dah, sume org dah masuk kete, kasut tak siap pakai lagi..Kalau kasut cam laki kan senang, main sauk je, dah terus bleh jalan...

Lagi satu, kalau kasut bertutup, xde la si pompuan ni dok bising, "weh, tengok ni, kaki aku da berbelang..huk3...". Ngahaha.. tapi ade je kasut pompuan yg bertutup semua.. hehehe....

Kesimpulannye disini, aku lebih suke kasut laki dari kasut pompuan. Tapi itu tak bermaksud la yg aku ni tersalah hormon.. Banyak je kasut pompuan yg aku suke tengok.. Suke tengok je la.. Tapi cam tak tergamak lak nak pakai.. rase cam tak sesuai..ngahaha...

Sile teke mane satu kaki aku? Habit mencube pakai kasut org ni, susah betoi aku nak buang... Ngahahahaha.... kepade empunye kasut yg aku pinjam, mintak halal ek aku pakai kasut tu untuk beberape minit. Ataupun kepade membe2 empunye kasut yg mengenali kasut itu, sile bagitau kepade tuan kasut itu.. Aku segan nak cakap sendiri.. ngaahahaha... Aku suke kasut tu, sebab aku bayangkan aku ialah HERCULES bile memakainye.. sungguh macho diriku dikala itu...ngahahaha....

Saturday, June 20, 2009

Aku Pasti Akan Rindu....

Aku pasti akan rindu.... 
...bile tiap2 hari kene pegi ofis...
...bile hari2 dok ngadap laptop buat autoCAD...
...bile otak aku rase cam nak penyek time buat elevation bumbung...
...bile aku rase Mirul tensen dgn aku sebab tanye banyak sangat padahal die pun banyak keje lain....
...bile air mate rase cam nak terkeluar time tetibe kene redo, padahal sume dwg dah nak siap...
...bile tetibe gelak gile2 dgn mai sampai nak terkeluar air mate padehal bende tak lawak sangat pun, saje sebab nak hilangkan tensen...
...bile buat keje, sambil dalam hati memberontak gile2 dgn budak2 QS...
...bile buat keje sambil menyumpah2 Mr. Part-timer, sebab terlalu sakit hati *hanye org2 tertentu saje tau sape die...
...bile aku tgh tensen, pastu Vigan dgn Eni pasang lagu "chomp,chomp,chomp" die tu kuat2.. serius aku rase cam nak gigit lutut die time tu jugak....
...bile aku rase cam nak angkat Eni taruk kat luar sebab aku dah ngantuk sangat nak tido kat sofa yg die duduk tu...
...bile aku rase cam nak taruk bom dalam mulut Mr. Part-timer, sebab sume keje pun die tanak buat...
...bile aku rase aku org paling busuk dalam ofis tu sebab dah berhari2 tak mandi...
...bile aku bangun dari tido, terus ingat nak pegi ofis, tak ingat bende lain dah...
...bile balik time suboh, jalan2 sunyi gile, n saje2 je jalan kat tengah2 jalan sambil kire bayang2 sendiri, sebab takut tibe2 je bertambah...
...bile malam2 makan makanan yg di order dari helmi.. tunggu helmi datang sampai rase tali perut dah nak terputus...
...bile pagi2 konvoi pegi makan nasik lemak sungai pusu, naik kete kancil dengan muatan penuh, sebab majoriti bulat2 belake...
...bile main uno card ramai, bajet takde keje nak buat...
...bile main Poker dgn helmi, nasrul, pidot, dll, dan aku selalu menang.. ngahaha... tak de unsur judi ek... harap maklum
...bile sume org luah rase tak puas hati terhadap org lain, dan sume dengan muke berapi2...
...bile saje2 duduk kat ofis sampai suboh, padahal xde pape pun nak buat...
...bile time2 dah dinihari, sume stat merepek merapu sebab dah tak bleh kawal kewarasan otak...
...bile nak dekat submission, rase cam tanak balik bilik, n tanak tido langsung sebab takut tak sempat siap...

terlalu banyak yg aku akan rindu... Aku akan rindu UNITY AQAL PROFESSIONALS... Aku akan rase sedih bile aku lalu TR8.. Aku akan ingat kenangan kite sampai bile2.. Aku akan ingat semua... Kamu semua THE BEST!!!!!!


Monday, June 15, 2009

Aku Tak mau Bersubahat... uhuk2....

Multidip memang giler2 penat... Mungkin hanye org2 yg tak buat keje je yg akan kate multidip ni rilek.. huhu... aku yakin akan kewujudan org yg sebegitu.. huhu....

Kelebihan multidip ni aku rase ialah aku dapat kenal dengan org2 yg tak same kos dgn aku. Kalau tak kerane multidip ni, aku sure aku takkan dapat member baru.. Aku ni kan "HajarKerek"... huhu... *nickname baru yg budak2 opis aku ni bagi.. haha... bajet korg peramah sangat ar.....

Sebenarnye aku nak cakap pasal bende lain. Ni kesinambungan dari entri aku yg lepas. Pasal ade ahli grup aku yg xsolat tu.. huhu... Dah lame gak aku perhati, dan aku yakin, die memang tak solat pun.. Bukan aku sorg je yg perasan.. Ade org lain pun yg perasan jugak. Tapi aku memang pelik ar, sebab kalau tengok die, tak nampak macam org yg xsolat pun. I mean die bukan cam geng2 yg kite boleh bajet diorg mesti tak solat dengan hanye melihat gaye diorg je...

Kenape die tak solat? Susah sgt ke nak solat? Pade aku, kalau dah berpenat lelah kat opis ni, solat tu dapat membantu merengangkan segale urat2 saraf ni.. Rase cam lege sket ar.. Dapat excercise...

Bile org lain kate "weh, aku pi smyg jap", budak yg tak solat ni tak terase pape ke ha? Gile kebal hati die.. huhu... xpaham aku... Camane nak berkat grup ni kalau ade org yg xsolat? huhu.... adesss.... patutla 2nd crit kene bantai.. huhu.. *xbley blah salahkan org lain plak...

Dose ke aku kalau aku biar je? Seyes aku memang tak berani nak tegur die ke ape. Aku tak layak.. Aku tanak jadi gaduh2 plak nanti.. Aku bukan baik pun.. Aku main poker dalam opis.. *salahkan nasrul dengan helmi yg ajar aku main!! Hahaha....

Tetibe aku teringat ade satu hadis ni..
"Dari Abi Sa’id al-Khudri r.a. ia mengatakan, ‘Aku mendengar Rasulullah saw. bersabda, ‘Siapa di antara kalian yang melihat kemungkaran maka ia harus mengubahnya dengan tangannya. Jika ia tidak mampu maka ia harus mengubahnya dengan lidahnya. Jika ia tidak mampu maka ia harus mengubahnya dengan hatinya. Dan itu adalah selemah-lemah iman.’” (H.R. Muslim)

lni hadis yg aku kene hafal mase stadi sekel 1st sem.. ngahaha..

owh.. betape lemahnye iman aku ini.....

Thursday, June 11, 2009

Kenape Jadi Macam Ni?

huhu.. multidip tinggal seminggu je lagi. Kitorang kene redo lak tuh... hadehh!!! Mane sempat beb!! Dah la nak pegi konsult dgn lec pun susah.... manjang je takde kat biliknye... tekanan betoi....

Patutnye kitorg satu ofis ni dah kelam kabut macam nak mati buat keje kat dalam ofis, xbalik sampai suboh, xmandi 2 3 hari.. Tapi ni tak... Dah la mase tinggal sikit, tapi nape sume org rilek? Aku dah mule cuak... Tapi org lain tak boleh nak gerakkan kerja selagi budak archi tak proceed floorplan.... errgghhhh!!!!! Kenape bende camni jadi kat kitorg? kenape?

Aritu mak aku datang KL, aku tak jumpe pun die sebab bizi untuk 1st crit. Then mak aku sakit masuk hospital dah seminggu pun aku tak balik jenguk sebab terlalu sibuk dengan multidip ni. Adekah aku termasuk dalam kategori anak yg lebih pentingkan kerja dari mak bapak sendiri?
Sebab tu ke ape yg aku buat untuk multidip ni jadi tak berkat? Sebab aku abaikan mak aku?

Lagi satu, aku rase cakap amierul tu memang betul... Kite sume sibuk buat kerja 24jam, tapi ibadat lain dipandang sambil lewa. Smayang isyak pun nak dekat2 suboh, maghrib nak dekat2 isyak... Lebih pentingkan bende lain dari solat yg wajib tu. Macam mane Allah nak bagi keberkatan kalau kite tak ingat kat Die? Kalau dulu, lepas smyg mgrib, mengaji dulu, tapi skrg ni tak. Pas smyg tido kejap sebab penat sangat. Bangun bile isyak n pas solat, terus gi KAED. Hak Al-Quran aku dah abaikan... Mungkin aku sorg je kot.. huhu.. org lain aku tak pasti la... And aku de prasan yg sorg budak ofis aku ni, tak penah aku nampak die pegi solat... tapi aku pun xsure ar.... tak brani nak kate ape.. kot2 aku salah, senang2 je dapat dose kering.. huhu....

Papepun aku masih berharap yg grup kitorg bleh menang... Mintak2 Allah permudahkan jalan untuk grup kitorg walaupun kitorg selalu lagho...

Wednesday, May 27, 2009

Sudahkah Masenye Untuk Berpisah??


Untuk makluman korg, aku ni sgt setia dan penyayang.... Sandal diatas aku dah pakai nak dekat dua tahun dah... Aku sayang gile kat sandal tu..... Aku dah merantau ke banyak tempat dgn die.. Pegi jalan kat shopping complex, pegi umah org kawin, pegi beraye, pegi pasar, pegi mane2 pun sume dengan sandal tu.... Aitu time nak balik umah pas abis sem 2 sandal tu putus... Time tu tibe tapak kaki aku gatal nak mamps... So, aku pun try la nak garu gune kaki lagi satu... Ye la.. sandal bukan senang nak cabut macam selipar... huhu.. tup2 putus lak.. kat KLCC lak time tu... Seb baik kimi jadi hero aku time tu bagi aku pinjam sandal die.. hehe....

Pas balik umah, mak aku suh beli sandal lain.. tapi aku tanak. Aku nak pakai sandal tu jugak... Bapak aku pun jahit la sandal tu... Tapi bapak aku cakap sandal tu dah teruk sangat.. Aku pun beli la baru... dengan tak rela.... Tapi memandangkan sandal lame tu bapak aku da jahit dan masih boleh pakai, aku pun melangkah ke UIA dengan sandal tu... Sungguh bahagia kami berdua pade mase itu....

baru2 ini kebahagiaan kami telah diraguttt.... sekarang tapak sandal tu dah lekang teruk... T_T 

Ape yg patut aku buat? Kalau aku anta sandal tu kat tukang kasut, diorg nak tak repair? Tak pun nanti mesti diorg cakap dalam hati... "sandal dah nazak cam ni pun nak repair lagi ke? Campak aje la dalam sungai tu bagi ikan makan".... huhu.... Aku buntu!!! Camane ni? Sudahkah masenye kami berpisah? Walau hatiku masih tak rela.... T_T

ni sandal baru aku... 
"maaf, aku tidak bisa menyayangimu seperti dirinya...."

Monday, May 25, 2009

'Hang' atau 'Ko'?

entri kali ini tiada kaitan dengan hang tuah serta rakan2nye... harap maklum...


Ramai gak yg penah tanye aku ni org utara ke? Sebab aku gune perkataan 'hang' sbg kate ganti diri ke 2. Ketahuilah kamu wahai rakyat Malaysia bahawasanya aku ialah berasal dari Ipoh perak... xde kene mengene dgn utara pun... Tapi aku pun tak tau kenape aku cakap 'hang'... Aku pun konfius....

Bile aku ingat balik, mase aku kat skolah teknik dulu, dalam kelas, aku sorg je gune 'aku-hang'. Org lain sume cakap pakai 'aku-ko'. Tapi mase menengah rendah dulu, aku rase ramai gune 'aku-hang'... Pasai ape aa? Ketue kampong aku org utara ke??

Tapi serius!!! Aku xbleh dowh cakap 'ko'... Rase cam pelik gile... Kalau takat taip dalam sms bleh lagi.. tapi kalau nak mengungkapkan dengan kate2 aku memang tak reti... Lidah ku kaku...ecehhh....

Org yg memang asal utara pun tak cakap gune 'hang' dengan org lain... Diorg kate 'hang' tu macam kasar je... Tapi aku rase 'ko' lagi kasar... Mcm contoh "ko ni kan... kecik2 tanak mampos...."... haaa.... kasar kan... huhu... 

Tapi kan... xkesah la kan... yg penting kite rakyat Malaysie..... huhu...

p/s: cube kire berape kali aku cakap 'tapi' dalam entri ni.. hahaha.....

Wednesday, May 20, 2009

Male Workers yg Menensenkan Aku

"Attention to all residence of Mahallah Hafsa, please be informed that the male workers are going to all blocks for maintenance, please observe your aurah"

Aku paling benci bile ade announcement macam tu... Tension ar.. Korg tak tension ke? Macam pagi tadi. Sejurus selepas aku bangun tido dan nak pegi toilet, tetibe die announce cam tu... errghh.... Aku dah la tengah sakit perut gile sebab malam tadi aku makan sotong kering bergula kat ofis sampai 7 paket... Aku bertekad gak ar nak pegi toilet.. sebab die cakap male worker tu nak pegi sume blok.. susah ar nak agak die nak pegi blok mane dulu... takkan aku nak duduk terperuk je dalam bilik sampai tengah hari kot... aku bajet lambat lagi la die nak datang.. Aku pun pegi menjawab panggilan nature aku.. hahaha....

pastu tup2 dengar ade laki bagi salam.. adehh.. potong stim betul.. aku baru keluarkan separuh je isi perut aku... dengan tergesa2 aku pun balik bilik... berus gigi dgn pencuci muke sume pun aku tinggalkan kat toilet.. kelam kabut punye pasal... geram betol.... Aku pun terpakse meneruskan xtvt pagi aku pada hari ini iaitu mengemas bilik secara besar2an... habes sume bende aku cuci..haha... rajin gile.. dengan perut yg sedikit sakit lak tu... haha

Kalau male workers tu datang time dah lambat nak mandi pegi kelas lagi la sakit hati.. Penah dulu aku bangun kul 10.30. Kelas tilawah kul 10.50. Memang kelam kabut gile ar aku time tu.. Tetibe pest control lak ketok2 pintu cam nak kasik roboh pintu tu... (mungkin juge aku terjage dari tidur akibat dari ketukan itu...) Aku kat dalam bilik tu kelam kabut ar... Nak ambik sweater dalam loker mmg tak sempat ar... Pasal die dah ketuk macam nak giler.. Last2 aku rembat je towel rumate aku yg basah2 tu.. haha... Padan muke brader pest control tu sebab terpakse menatap muke aku yg bertahik mate.. ngiahahaha.... Seb baik diorg blah cepat... Sempat gak ar aku pegi mandi dan sampai klas tilawah on time... huhu....

Len kali kalau nak buat announcement male workers nak datang, buat la announcement yg specific sket... contoh nye mase aku dok mahllah sumayyah dulu, die gtau male workers tu nak datang blog mane, level mane, wing mane.... senang ar sket... Ni xde la aku takut2 nak kuar bilik... Sebab tak tau diorg nak datang kat mane... satu blok tu dah la ade banyak level... Ade 2 wing lak tuh... kalau die specifiedkan kedudukan diorg kan senang.. Ni tak... Aku rase cam perintah berkurung time darurat je.. nak kluar pun takut2... Kot2 tengah2 mandi diorg bagi salam... hadehhh.... tensen.. tensen.... tensen......

Thursday, May 14, 2009

I'm Hurt...

Kenape org mungkir janji kalau die dah buat janji? Best sangat ke kalau dapat buat org sakit ati?
Kalau dah tau tak bleh nak buat, xyah la janji.. Tau tak betape sakitnye hati kalau bile kite dah menaruh harapan, tapi tibe2 je harapan tu musnah... Klau tak mengharap sgt, xpe la jugak... Xde la sakit hati sangat. Tak de la rase macam bernanah macam yg aku rase skrg....

Kenape bile kite terasa dgn org, or bile kite emo dgn org tu atas sebab kite memang terasa dgn die, org akan cakap "alah.. tu pun nak emo2 ke... tah pape tah....". Kalau dah memang terasa, bukan kite berhak untuk emo.. Tapi emo yg berpade2 la maksud aku....Aku percaye, takde org pun yg suke bile emo.. Penat la bile nak emo2 dgn org ni... Aku seboleh nye akan try sembunyikan emo aku... Tapi bile dah terkeluar gak, maknenye ade la something yg aku sangat sangat sangat tak bleh tahan....... Oleh itu, jangan la nak mempertikaikan "apsal ko ni emo sangat?".

Lain org lain pendapat... Hal kecik bagi sesetengah org, mungkin merupakan hal besar pade org org lain... huhu... tah la....

Kehilangan Enthusiasm

Betul ke eja die cam tu.. haha... gasak ar....

Aku pun tak tau kenape. Dalam sem baru ni, aku rase macam maleh nak buat pape pun... Xde mood nak bt pape.. Rase cam nk kluar, tapi rase cam maleh nak kluar. Rase cam nak berblogging, tapi cam maleh gak... Memang xde mood. Dah lame aku tak menjalankan hobi  merayap di alam siber seperti yg sering aku lakukan last sem.. huhu.. xde mood ar...

Manekah perginye mood aku? Dimanekah harusku cari dikau wahai Encik Mood? Hurm... Camane neh... aku tak tau nak buat ape.. Aku dah takde passion nak buat pape pun.. hadeh.. parah... Kalau kat bilik, rase cam nak pegi kaed, kalau da kt kaed, rase cam nak balik bilik la pulok.. Apekah yg telah terjadi pada diriku ini? Revolusi apekah yg sedag ku alami.. huhu... Baiklah... Aku akan menyambung pembacaan yg buku Radzi yg bertajuk 'Think n Grow Rich' untuk mendapatkan kembali motivasi diri.... haha...

p/s: tetibe cam xde mood nak membace la pulokk...

Sunday, May 10, 2009

I AM So Stressed...

Hurmm... Baru seminggu je dok sini dah stat nak stress ke? haihh... xtaw la nak xcakap camane...

It's been a week already but i still couldn't find any job yet... huhu... I want money badly..
Bukan ape... Aku dah niat dah.. Kalau aku dapat keje, aku nak tolong sum one. Aku nak bagi die pinjam duit aku.. Aku rase cam serba salah gile kalau aku tak dapat tolong. Sebab tu aku nak sangat keje. Aku mesti tolong die... mesti.. mesti... Tapi aku sendiri pun tak cukup duit nak bayar yuran this sem. Camane... Die org penting dalam hidup aku. Die dah banyak giler tolong aku. Ni la mase die aku nak tolong die pulak... huhu... 

Sangat2 stress... heih.... 

Saturday, May 9, 2009

Aku Tak Sihat Lagi...

Seyes aku rase cam nak demam ni.. uhuk2. Selsema pun dah nak stat. Sakit tekak xyah citer ar.. Pedih gile.. Mintak2 la ni bukan selsema ba alif ba ya... hahaha... nanti jenuh aku nak samak idung aku pulak... huhu....

Kenape aku asyik rase cam badan aku lemah je? Baru jalan sikit je dah peluh satu badan. Tak bermaya giler aku rase walaupun selalu beriadah diwaktu petang untuk sem ni...

Aku asyik rase cam sebenarnye badan aku tak sihat seperti org normal yg lain.. Aku rase aku ade masalah tulang belakang, masalah dalam kepale dan jugak mate.. Tulang blakang aku ni selalu je sakit, buat keje sikit dah rase cam nak patah dan lenguh2 sendi... Tulang aku berat barangkali.. ye.. Aku memang 'berat tulang' pun... Aku jugak selalu mengalami sakit kepala. Mungkin migrain.. Firasat aku je la berdasarkan tanda2 penyakit migrain yg aku compare kan dgn aku.. Tapi sume tu perasaan aku je la.. Xde la pulak aku pegi buat medical check up.

Dan malam ini, grup multidip aku buat perjumpaan. nak kemas2 ofis dan mungkin dah nak stat buat keje dah.. Tapi aku xpegi.. Maaf kawan2.. Aku seyes tak larat nak menapak g kaed dalam keadaan tulang temulang yg tak stabil dan keselsemaan semakin menjadi2.. huhu....

Tuesday, May 5, 2009

Sebab Kenape Aku Tak Suke Kucing

sejak dari kecik memang aku takut kucing... aku pun pun tak pasti sama ada aku "takut" atau pun "tak suke" kucing... mungkin juge aku tak suke sebab aku takut atau pun aku takut sebab aku tak suke... haha.. bia la.. pening.pening... memang la kucing itu comel. Bak kate paan, kucing adelah makhluk tuhan paling comel... tapi aku rase xde la sampai tahap cam tu kot... sebab setau aku, makhluk tuhan paling comei tu ialah aku... ngiahahahaha...... aku rase la kan.. kucing tu sebenarnye adelah makhluk jahat yang bersembunyi disebalik topeng yg comel itu. ye la... bile semua org tgk die comel, sume org akan sayang dan manjakan die. sebenarnye die ade misi jahat yg harus diselesaikan. Tapi aku sorang je yg tahu sape diri sebenar die... huhuhu.....

meh aku nak cite serba sedikit nape aku benci giler kat kucing sampai aku sanggup menabur fitnah sedemikian rupe terhadap mereka....

kalau kat umah aku tu, bole dikatekan sentiasa je ade kucing.... bile kucing yang sedia ade hilang atau mati (sebab dah tue, bukan aku bunuh), mesti tak lame pastu ade kucing lain yg datang sendiri... org2 yg tak bertanggungjawab pun suke sangat buang kucing kat umah aku... setahu aku, kat atas bumbung umah aku tu, xde pun bapak aku taruk signbod "PUSAT PERLINDUNGAN HAIWAN TERBIAR". Sungguh pelik.....

Kucing ni suke sangat menyendeng2 kepale die kat kaki orang.... AKU GELI TAU TAKKK..... dah la kepale berbulu.... huhuhu.... bajet nak manje2 dgn org ar tu... huh!!! sori, aku xde mase nak bermanje2 dgn korg.... Tapi selalunye anak kucing je la yg macam ni... kurang kasih sayang mungkin...tapi kucing tue ganyut pun ade gak kadang2....

Kucing ni ade 2 yg pandai berdikari, ade yg mengade2... Contohnya, kucing2 yg datang kat umah aku tu. Die datang time nak makan je.. Bile dah kenyang, die merayap sane sini... Aku suke cam tu... Xde la mengganggu hidup aku sangat. Tapi yg sakit ati, ade gak yg selagi tak bagi makan, kacau hdup aku... Aku nak makan depan tv pun tak senang.. dok nak melompat masuk dalam pinggan nasik aku pulak.. Sampai aku kene ambik lauk sket, campak kat luar umah, and cepat2 tutup sume pintu spy die tak masuk balik... hahaha... padan muke kau!!!!

Ade gak kucing yg suke cakar and gigit kaki org... die bukan la cakar n gigit betul2.. just nak main2 je bak kate mak aku... tapi aku takotttttt.... eiiii... lebih2 lagi kucing kat umah abg aku tu... Name kucing tu "gendutt"... Suke sangat nak nak cakar kaki aku.... kuat sangat ke bau kaki aku? bau sket2 tu adela aku rase.... Kalau kat umah abg aku tu, mesti aku akan sentiase bersile kat sofa... Xkan jatuhkan kaki kat bawah... takut kene serang hendap... lenguh tau takkk!!! Kebas kaki aku bersile lelame.... Ade ari tu, time subuh, aku nak turun amek air smyg, mase tu xde org kat bawah... Tapi Gendut duduk betul2 depan pintu bilik air.. Pastu aku terpakse amik wudhuk kat sinki dapur... DAMN YOU KUCING!!!!! Dan banyak lagi la jugak kenangan pahit aku bersame Si Gendut ni....

Aku jugak penah demam sebab kucing.. Mase tu malam-malam. Aku nak pegi bilik air kat luar... Pastu tibe2 kucing ni muncul... Aku pun terkejut ar... Esoknye aku demam... Bile dah demam tak kebah2, mak aku pegi la jumpe ade org ni utk mintak air penawar.. pastu org tu telek punye telek, die cakap aku "kene" dkt je dgn rumah.. Dekat pintu rumah je... Hah!!! konfem la kucing tu punye angkara.... dah tau aku takut, lagi mau main tekejut2 dengan aku...

Aku rase mase kecik aku penah kene gigit dengan kucing.. Tapi aku tak berape pasti sama ade itu benar2 berlaku atau aku mimpi je... huhu...

See.. betape kucing2 telah banyak membuatkan hidup aku merana lagi tersiksa.... uhuk2.... Aku tak suke kucing!!! Nanti aku ade rumah sendiri, aku tanak bela kucing.. Aku nak bela ikan je.. Senang, xde nak kacau aku.. Die duduk je dalam akuarium tu tunggu aku bagi makan... xde nak kacau2 aku dan bising2 macam kucing2 ni..hahaha.....