Tiap2 hari, bapak aku jadi tukang order je.. Aku la tukang masak die. "daging tu buat kari, tu nyor (kelape) abah dah kupeh (kupas), pegi kukor (parut)". Dan aku yang berperanan sebagai anak taat walafiat ni pun mengikut sahaje kehendak beliau. Baik tak aku? Care memarut kelape kat rumah aku bukan cam korg.. *macam la aku penah tgk korg parut kelape.. huhu... Die gune bende yg cam kude tu.. huhu.. cam ne nak explain arr.. Xde la besar cam kude. Saiz die cam kucing je lbh kurg. Tapi aku pun tak tau pasal pe mase kecik aku slalu main kude2 dgn bende tu. Susah dan merbahaye bende tu. Silap gaye maunye terparut tangan sendiri. Kang tak pepasal jadi raje bersiong plak bapak aku tu. And taktik supaye kerja memarut aku tak yah buat adelah dgn memarut buat2 gaye tak reti buat. Pastu bapak aku mesti cakap "hishh.. kukor(parut) tu pun die tak tau. Tepi!!! Bior aku buat!!!".. haha.. terer tak taktik aku? ngahaha...
Hari2 aku kene masak bende yg diluar kepakaran aku. Cam yg gulai-gulai, kari2 ni.. mane la aku pandai.. Aku kan baru 20 tahun... masih mentah lagi... ngeee...
Slalu aku masak mesti tak jadi. Rupe die cam pelik gile.. aku sendiri tengok pun tak lalu nak makan.. ngahahaha... Tapi bapak aku kool.. Die diam je. Tak cakap pape pun.. Ye la.. Dah rezeki, makan je la jangan banyak cakap.. dan mungkin nak menjaga hati dan perasaan aku gamaknye...
Tapi yg tak tahan, bile kakak aku balik keje, baru die komplen.. "tadi abah suruh aja masak sambal tumis ikan bilis.. banyak benor cabai(cili) die bubuh.. Sakit perut aku makannye... bla..bla.. bla... Cube kamu plak rase. Mane sedap dgn abah buat?"... Owh.. aku rase dikhianati disitu... (T_T")
Hari ini aku disuruh masak gulai telur.. huhu.. gulai lagi.. T_T Dan rupe die sgt pelik dan aku rase cam nak panggil sume lalat bertelur dalam tu supaye aku ada alasan untuk buang satu periuk tu. huhu...
p/s: semase entri ni ditaip, bapak aku sedang menumbuk sambal... (-_-")
gahahahahaha..
ReplyDeleteaz taw mende tue hajar!!
klaw balik kg az slalu bwat..
sronok woooo..
LOL
haha.. kalau buat untuk suke2 memang ar seronok.. tapi kalau nak kene menghabiskan the whole kelape, penat kot.. hahaha...
ReplyDeletehaha..weh..tu kuda2 aku selalu main mase kecik..x bahaya pun cuma tangan ko tampal ngan plaster la pastu. Tapi aku rasa lagi cun dari mesin parut, lagi bahaya n silap hari bulan leh putus jari.
ReplyDeleteTapi ko mmg..adik aku form 3 pun da leh masuk dapur wat lauk sendiri. ha3..
ayah kau best. nak jumpaaa! =D
ReplyDelete@doku
ReplyDeleteaku dulu skolah asrama, dapur die restricted untuk pekerje sahje.. student die tak bagi masuk.. ngeee..
@ilham
hahaha.. best sgt~~
weh aku asyik gelak je baca entry ni
ReplyDeletesbb aku sedang baca dgn loghat perak yg pekat gila ala ala opah aku
haja yu made mai dei ! ehe
hahaha.. tu sket je paan...
ReplyDeleteaku tak pekat sgt.. aku perak moden..
ngahahaha...
ja!! haha~ at least hg mask gakk.sy hari2 mkn lauk mk wat balik dr keje... sape nk mkn kalu msk.huhu~ tp, 2 la.. oleh krn sjak kecik mak x bg masuk dpur, bsar2 ni nk mask pn x reti.huu~ (alasn)
ReplyDeletehahaha... bapak aku mesti terseksa 2 minggu ni, makan bende tak sedap.. haha..
ReplyDeletehg tak pe.. boleh blaja.. maseh ade mase.. dun wori..
hjr,ajar aku masak! :P
ReplyDeletehahaha.. tahniah la mar...
ReplyDeletesemoga cepat pandai.. huhu
hehe.. klaka la citer ni. kita terbalik la. saya klu bole nak jadik tukang masak tp abah x bagi.. sob2.
ReplyDeletelain kali kalau tak tahu, tanya le kat abah. Cili banyak mana.... garam banyak mana... Mesti abah explain punyer.. Atau cek resepi kat internet...
ReplyDelete@siti aisyah...
ReplyDeleteoh.. bestnye kalau bapak sy tak bagi masak.. huhu
@basriDK
abah dah explain.. huhu.. tapi xde la terperinci sgt...