Pages

Sunday, August 2, 2009

Enrti Khas, limited Edition: Presenting The DK!!!!

Mungkin masih ade yg tak tau ape kah maksud 'DK' pade name 'hajarDK'.. huhu... Ia bukanlah hajar Dorayaki, hajar Dewan Kuliah, hajar De Kerek, mahupun hajar DisKo sebagaimane yg pernah diteka dengan membuta tuli oleh org awam...

Oleh yg demikian... pada hari yg bermakne ini, marilah aku mempersembahkan 'the real DK'!! huhu.. tak lain tak bukan, bapak aku sendiri, iaitu Din Kamar in the house!!!! ngahahaha.... di sini, aku ingin mengambil kesempatan untuk mengumpat bapak aku ini yg aku panggil DADDY (sile jangan percaye), dan bercerite serba sedikit tentang kekejaman yg telah beliau lakukan terhadap aku... huhu...

Name sebenar beliau ialah Din Kamar b. Kamaruddin.. Kalau diperhatikan dengan betul, name beliau adelah bersempena name bapaknye, yg hanya diterbalikkan... Kamaruddin -- Kamar Din = Din Kamar.. huhu.. sungguh unik bukan... (-_-") Bapak aku seorg yg garang. Serius garang... Sehinggakan abang2 dan kakak2 aku yg dah tue bangke itu juga takut utk bercakap tntg certain2 perkara dengan beliau...
Sile teka kenapekah beliau meletak tangan diperut? huhu.. bukan kerane sakit perut, tetapi kerana ingin menayang jam tangan yg dipakai olehnye... bapak sapekah?!! (-_-")

Pade waktu aku kecik2, daddy slalu tekankan tntg kepentingan bahasa inggeris dan matematik. sebab bagi beliau, maths n bi adelah sgt penting. Pengajaran maths dan science dalam bi tu, bapak aku la yg usulkan. (ni lagi la xleh caye).Malam2, die akan ajar aku maths n bi.. Dan pengajaran tu xkan sah kalau tak diakhiri dengan tangisan dari aku. Bukan menangis kerana terharu dgn ilmu yg dicurahkan dengan penuh keikhlasan... tapi mengis setelah diketuk bertalu2 dikepale serta ditengking2 sehingga seantero kampung pun bole dengar... huhu.. daddy kejammm... (T_T)

Daddy seorg yg amat berjimat cermat. Dulu die slalu beli beg skolah 'second-hand' utk aku... huhu... Beli kat pasar mane tah.. Kalau dah koyak pun, daddy akan jahit sendiri.. sampai dah nazak, baru daddy beli baru.. tapi walaupun baru, tapi maseh second-hand la... second-hand yg baru dibeli boleh dikira baru la kan... haha.. tapi xpe la.. berkat beg skolah second-hand pun, aku berjaye jugak menjejak ke menara gading ni... *tetibe rase cam terharu lak (T_T) Tahap keberjimatan daddy ialah sampai beliau mencipta satu alat penggera menggunakan jam loceng dan diletakkan dalam kolah air. Bile air kolah nak dekat penuh je, jam tu bunyi ar. Ini disebabkan selalu lupe tutup air, dan air kolah melimpah2 tanpa disedari.. Daddy sangat marah kerana bil air dibayar olehnya.. Dan banyak gak bende yg dibuat sendiri oleh beliau yg pernah aku cerita dalam entri aku... sile klik sini untuk cekidaud... Kalau pasal makanan lagi la daddy marah kalau dibuang2... Kalau masak nasik berlebih2 sampai buang2, mesti beliau marah.. Prinsip beliau dalam memasak nasik ialah "biar xcukup, asal jangan berlebih2".. apekah?! huhu... N kalau kasut putus atau lekang ke, beliau akan repair sendiri. Xyah beli baru... dah teruk sangat baru beli baru.. huhu.. sekarang korg dah tau manekah aku mewarisi sifat2 aku sekarang...

Close-up wajah beliau.. Dah macam Pi'e yg slalu blakon citer anak mami tu la plak aku nengok..

Aha... Aku selalu rase yg bapak aku ni xserupe dgn bapak org lain... Mak aku pun dulu slalu cakap "abah kome ni xserupe org...". Bapak aku takut untuk berjumpe dgn masyarakat... sebagai contoh, beliau pernah pegi kenduri kawin, salam dengan tuan rumah, pastu terus balik, makan nasik kat rumah... huhu.. dan kalau balik keje pun, beliau tanak lalu jalan yg depan die ade kedai kopi cikgu mat nor kerana takut kelibatnye dilihat oleh org kampong... mungkin kerana banyak gadis2 mengenyit mate kat beliau, dan beliau rase tak senang hati barangkali.. think positif hajar, think positifff.... Kalau bercakap dalm telefon, lagi la... xde mukadimah, xde ape.. die main terjah je... cakap je terus.. sebagai contoh, "aja!! esok pagi suruh mak kamu masak bihun!! masak bihun!!" klik.. terus je letak.. xdan nak kate ape pun.. huhu.. camtu la daddy aku... haihh..
Gambar terakhir beliau bersama arwah mak...

Bapak aku suke tengok citer kartun.. Antara kartun yg diminati oleh beliau ialah Dragon Ball, Spongebob Squarepants, Chibi Maruko, dan beberape citer kartun disney yg ade anjing name goofy, dan yg seangkatan dgnnye.. ape tah.. aku pun xtaw... Kalau tengok citer katun, bapak aku la yg akan gelak paling kuat sekali.. tah ape yg lawaknye tah... katun kene hempap, kene langgar, kene macam2 tu pun die bleh gelak... xpaham aku... Dan kadang2 citer2 sedih cam Bersamamu tu pun die bleh gelak2..adekah patut?!! (-_-")

Cukuplah takat ni je cerite mengenai bapak aku.. huhu.... banyak lagi kalau nak dicerite, tak terhabis... tak baik ngate bapak sendiri.. isyh3.. ape nak jadi kaw ni hajar.. huhu.. tapi, walaubagaimanepun, aku tetap merasekan yg bapak aku memang de best... one of a kind... bapak org lain, xkan ade yg macam bapak aku.. bak kate mak, "abah kome ni xserupe org...".. huhu.... Memang amazing la bapak aku ni wa cakap lu.. huhu.... sape yg nak jadi menantu, masih ade 2 tempat kosong...


p/s: DK kini bergelar dude beranak 7 dan bercucu 14.. gadis- gadis!!! ade yg berminat tak?!

8 comments:

  1. woh.memang jelas skali hang mewarisi sifat jimat cermat dr daddy hang
    nnti aku cari kan 2 calon menantu ayah hang

    ReplyDelete
  2. haha.. cari molek2 sket.. hehe

    ReplyDelete
  3. klo aku berminat leh x ja?? hehe..
    ehem2.. hai abg DK.. ngahahhahaha

    ReplyDelete
  4. hmm..ak igt lg wktu form 5
    time nk amik slip pekse kot
    bapak hang dtg kels
    sume org igt bapak lopek..hehe

    ReplyDelete
  5. @EmiN
    haha... bole2.. ambik borang dulu ek.. ramai yg tengah nak masuk line daddy hot aku tu.. huhu..

    ReplyDelete
  6. @Anonymous
    haha.. tu la.. bapak aku xsame lgsg dgn aku.. huhu...

    ReplyDelete
  7. betul ke masih ade 2 tempat kosong utk calon menantu?ak qasa 1 je kot...org johor kn nk masuk line....ehhh???hahahahah (G pn gelak sama..!hahah)

    ReplyDelete
  8. @lavender biru

    orang johor mane plak neyy? adey... hang kate nak cari org klantan untuk aku.. manenye? haha...

    ReplyDelete