Pages

Thursday, July 22, 2010

Sedikit tentang obsesi (bukan obesiti)

Aku rase hampir semua orang ade obsesi masing-masing. Macam contohnye kawan aku Bella yg obses terhadap movie2, beg2, kasut, baju dan bendalah2 yang mengabehkan duit. Mar pulak suke bab2 menangkap gambar, nesh terhadap tarian, yaya dan lisa terhadap lelaki hot, dan sebagainye? Bagai mane dengan aku? Cube teka aku obses terhadap ape...

Ok fine... bukan ade sape nak teke pun. Meh je la aku citer... (T_T)

Obsesi aku selalu bertukar2. Kalau mase kecik2 dulu aku obses terhadap lukisan. Mase tu asik dok melukih je la keje aku. Pastu kaler gune crayon. Siap panggil kawan datang rumah untuk melukis bersama2. Pastu kalau dah siap tunjuk kat mak. "mak..mak.. lawa tak?" dan emak menjawab penuh berhemah "lawa...".. oh.. hati berbunga. sebab mak kate lawa, baru ade konfiden nak tunjuk kat org lain. "lawa tak aku lukih ni?" tanya aku kepada kakak.. "tak pun..." urgghh...

Lepas dah masuk zaman sekolah menengah pulak, obsesi aku hanya pada tv. Pagi petang siang malam dok nak ngadap tv. Balik skolah bukak tv. Bangun tido bukak tv. Kengkadang kalau xde citer best pun, tetap nak tengok. Citer katun bodoh pun xpe. Asalkan tengok tv. Lepas tu obses terhadap novel cintan-cintun plak. Biasa la.. budak2 baru nak membesar. Ade la beberapa yang dibeli. Selebihnya pinjam je dengan member2. Time bace tu memang feeling abes la.. nak makan nasik pun tak lalu la kadang2 bile terkenangkan kesah percintaan hero dan heroin yang tak kesampaian...

Bile form 5, aku sekat diri sendiri dari bace novel2 ni. Sebab bace novel ni terlalu mengganggu emosi bagi aku. Hurrmmm.. form5 aku cam xde obsesi je kot..

Masuk u pulak, aku dah mula ade brodben sendiri. Start dengan obsesi terhadap blog. Blog walking, running, jumping, stalking, sume lah... Hari2 nak bace blog orang. Bace blog orang lagi best dari bace novel cintun. Mase dok blogging tu, jumpe plak la dengan blog2 it yg best2. Pastu terobses dengan nak mencuba software2 menarik... Pastu lame2 internet dah slow sebab tak mampu nak bayar yang rm98 sebulan, akitiviti mendonlod terpaksa dikurangkan. Tapi keobsesian ini masih berterusan sekarang, cuma tak berapa aktif je la..

Lepas tu obses balik terhadap novel. Tapi kali ni dah tak layan dah novel jiwang2 ni. Kengkadang nak bace novel jiwang pun dah tak lalu. Balik2 plot die lebih kurang same je. So, aku beralih ke arah novel yang matang skit. Novel2 yang ade islamik sket. Novel yang pasal kemanusiaan, yang mengajak kite berfikir.. ceh ceh.. matang siottt aku.. Kalau masuk kedai buku je, mesti aku separa meroyan. Ade je buku yang aku nak beli. Tapi duitnye takde. Kadang2 aku beli je jugak walau tahu diri sedang pokai.. buku2 ni irresistable. Mungkin MPH ade pasang pelaris.. huhu...

Lepas tu obses terhadap ikan... haha.. berape ek ikan aku dah bela. 13 ke 14 gak ar.. buka bela semua serentak. Tapi sume mati.. huhu... nak buat camane. Ikan tak leh hidup lame.. aku nak je bela lagi.. tapi xde sape yang sokong aku..huk2.. sedih betul!! nak bela ikan.. nak bela ikan.. tapi tanak bela ikan laga.. ikan laga bosan. dah la dok dalam botol je. Pastu xleh taruk batu2 pokok2 pe sume.. bosan betul.. Kura2 lagi bosan. Dah la gerak lembab... xbest2.. nak ikan jugak.. huhu..

semua ni dah kembali ke rahmatullah...

Sekarang ni pulak, aku tersuke plak dengan animation.. haha.. sebenarnye dah lame dah aku nak try flash animation ni. Tapi baru je dapat software die.. huhu.. Mase cuti tu aku ade la try buat animation org lidi. Tapi sekarang aku tengah nak buat yang bukan org lidi punye.. hehe.. tunggu dan lihat....
video
yang ni aku ade tambah sikit dari yang aku post kat fb tu.. huhuu...

6 comments:

  1. hajar, cute la animation 2. bole blaja dgn hajar nnt?

    ReplyDelete
  2. @sharinginfoz
    obses kat blog ikut mood

    @hami asraff
    ye? boleh share novel menarik pasni =)

    @siti aisyah
    boleh2.. tapi kene tunggu saye expert dulu la.. huhu...

    ReplyDelete
  3. obsesi boleh jadi berubah mengikut usia. aku pun banyak obsesi sampai dah terlupa. haha. btw takziah untuk ikan ko tu.

    ReplyDelete
  4. @nasrul
    haah.. betul tu.. huhu..
    owh.. ikan aku tu dah menjadi sejarah.. haha...

    ReplyDelete